Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК изненадана от още 199 машини за гласуване

Цветозар Томов

В страната се намират още 199 машини за гласуване, извън поръчаните от българската държава за изборите. Това стана ясно на снощното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). На заседанието си на 10 ноември ЦИК реши незабавно да бъде изпратена жандармерия на мястото, тъй като машините не са били охранявани.

Това е третият случай, в който се установява наличието на допълнителен брой устройства. В изминалите дни бяха открити още две партиди - една от 228 машини и втората от 150 машини. От фирмата-доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден на 14 ноември.

Новите 199 машини за гласуване ни изненадаха напълно, заяви пред "Нова телевизия" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. По случая взехме две решения - да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания", уточни Томов.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.  

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

„Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

По думите на изпълнителния директор на „Сиела Норма” Веселин Тодоров 199-те машини са вече известните 150 - пристигнали на летище София.

„Към тях се добавят 36, дошли десетина дни по-рано, преди да започне тази шумотевица. Другите 13 са останали от пролетта. Има общо 427 машини за резервни нужди, извън склада на ЦИК”, посочи той.

Според Тодоров - на фона на 13 000 устройства, доставени на ЦИК, това количество изглеждало нормално, а новината, че има нови машини, била фалшива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във