Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК иска съдействие за поръчката на още машини за гласуване

ЦИК е поискала съдействие от компетентните държавни органи и правителството да определи експерти, които да помогнат при оформянето на техническите параметри на новата обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване.

ЦИК предприема и действия за придобиване собствеността на 9 хиляди и 600 машини от предходната поръчка. За да се извърши плащането, е необходим приемно-предавателен протокол, подписан от възложителя и изпълнителя. Председателят на комисията Камелия Нейкова настоя документът да премине през последващ одит, особено за софтуерната част.

„И за да стане това нещо, ние пак опираме до необходимостта от тази експертиза, която на нас ни липсва. Когато, ако ни бъдат предоставени експерти, дано бъдат предоставени такива, за да може да се вземе решение плаща ли се цената, изцяло ли се плаща, трябва ли да се претендират неустойки“, поясни тя.

Председателят на ЦИК заяви, че по договор доставчикът „Сиела Норма“ няма задължение да изработи софтуер за машините за изборите на 11 юли. Камелия Нейкова обясни: „Прехвърли ли се собствеността, означава, че оттук нататък машините с възможност да се модифицират за всякакъв тип избори не обвързват ЦИК със задължение софтуерът да се изработи точно от този изпълнител“.

7 от 31 Районни избирателни комисии вече са назначени с решения на  ЦИК по-рано днес.

След проведените консултации при областните управители между партиите и коалициите от 45-ото Народно събрание съгласие за съставите бе  постигнато само за 6 от районните комисии.

Те са и първите назначени -  в  Пловдив - град , Ямбол, Благоевград, и трите комисии 23-та, 24-та  и 25-а в София - град.

ЦИК назначи и районна комисия във Варна с председател от ГЕРБ - СДС, секретар от БСП, и заместник-председатели от „Има такъв народ“ и от ДПС. 

В следобедните часове ЦИК ще продължи с назначаването на съставите на останалите 24 районни комисии, които ще заработят от 22-ри май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във