Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК има предложение от друга фирма за доставка на машини

"Утре се открива предизборната кампания и Централната избирателна комисия се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания." Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите. "Имаме предложение и от друга фирма - "Панов" ЕООД, което току що пристигна. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации", обясни Томов. "Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, че възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и и не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа", увери той.

Фирмата предлага доставка на до 5000 машини за гласуване. Според ЦИК обаче са необходими още само 1500.

Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата са във финална фаза и потози повод Комисията е изпратила две писма във връзка с детайли по изпълнението на договора. "Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", посочи говорителят на ЦИК.

За гласуването в чужбина, Томов съобщи, че най-много заявления за гласуване - 16363, са подадени от Турция, следвана от Великобритания, Германия и Испания, където по традиция има най-много българи. За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции извън страната. Решението за това да бъде взето най-късно до 18 юни, за да се облекчи процеса, настоя говорителят на ЦИК. "Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално", увери Томов.

През следващата седмица ще трябва да бъде утвърден техническият образец и защитата на бюлетината.

Условията и реда за поставените под карантина или в задължителна изолация хора, които към момента са около 25 000, също предстои да бъдат уточнени, като броят им може да бъде и двойно по-малък предвид тенденцията за стихване на епидемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във