Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК или няма експертиза, или умишлено бави машинното гласуване, смята Симеон Славчев

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред БНР лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев.

Днес от 10 часа партия МИР организира протестна акция за машинното гласуване пред сградата на Министерския съвет.

"В момента се намираме не в 12 без 5, а в 12 без 1", каза Славчев. Той смята, че в шестте месеца до редовните парламентарни избори все още има време да се случи обществена поръчка и да се осигурят машини за гласуване.

"Това е единственият начин в България да се проведат честни избори", подчерта Славчев. Той изтъкна, че от партията планират разяснителни мероприятия, защото машинното гласуване се бърка с електронно и дистанционно гласуване.

През февруари партия МИР инициира палатков лагер пред сградата на Министерския съвет с настояване за машинно гласуване. Това е национална кауза, припомни позицията на партията Симеон Славчев.

От МИР са сезирали Европейската комисия и Венецианската комисия заради неспазването на законите на страната от собственото й правителство, поясни Симеон Славчев, визирайки записаното в Изборния кодекс за машинното гласуване. „И че се нарушават правата на българските граждани – провеждането на честни избори.“ Славчев се надява след август ЕК да излезе със становище по темата.

„ЦИК е политически орган, там са назначени хора на партиен принцип, затова настояваме да се създаде експертен обществен съвет, в който да влязат специалисти, които разбират от темата”, посочи още Симеон Славчев. „Защото ние имаме дълбоки съмнения, че в Централната избирателна комисия няма тази експертиза и може би това е една от причините да се бавят, или може би умишленото саботиране на машинното гласуване“, допълни той.

Пред Министерски съвет активисти на ПП МИР представиха днес българска машина за гласуване. Александър Чобанов от консорциума, създал машината, настоя незабавно да бъде стартирана процедурата по обществената поръчка, с която да бъдат закупени всички машини, необходими за пълното въвеждане на машинното гласуване във всички изборни секции, предвидени в Изборния кодекс, приет от парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във