Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК глоби ВМРО заради изказване за използване на оръжие от полицаи при безредици

Централната избирателна комисия е наложила санкция на ВМРО и водачът на евролистата им Ангел Джамбазки заради нарушение на правилата за водене на предизборна кампания. Това става ясно от решение на ЦИК и последвала позиция на партията. 

В телевизионен репортаж е отразена среща на кандидатите за членове Европейския парламент на "ВМРО – БНД" с полицейски синдикат. В репортажа са коментирани събитията в Куклен, по повод на които Ангел Джамбазки сравнява реакцията на българската с брюкселската полиция при овладяване на улични безредици с използването на огнестрелно оръжие.

ЦИК санкционира ВМРО заради използването на българското знаме и флага на Европейския съюз в клипа. Изборният регулатор преценява, че чрез изказаната си позиция Ангел Джамбазки накърнявал добрите нрави, каквото представлява положителната оценка за използването на огнестрелно оръжие от полицията и въоръжените сили при овладяването на публични безредици.

В своя позиция от ВМРО заявяват, че категорично застават зад позицията си, "че и всички българските граждани трябва да могат да защитават здравето, живота и собствеността си.

"Искаме разширяване на института на неизбежната отбрана, както и отпадане на бързото производство за тежки престъпления в НПК. Българските граждани трябва да имат възможност да се бранят и трябва да бъдат бранени от държавата!", се казва още в декларацията на партията на Красимир Каракачанов. 

ВМРО смята, че ЦИК ползвала правомощията си, за да ги репресира политически. В позицията им се твърди, че въпросният материал е репортаж, заснет и изготвен от телевизионен екип на една от телевизиите. Това не бил агитационен клип на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във