Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК глоби Каракачанов с 2 хил. лева заради предизборен клип

Централната избирателна комисия глоби с 2000 лева лидера на ВМРО Красимир Каракачанов заради използването на българското знаме в предизборен клип за евровота. Решението за санкцията е взето тази седмица, след като нарушението е установено на 5 май. Вицепремиерът е оспорил санкцията, но от комисията не са намерили основание да уважат протеста му.

Решението за наложената санкция подлежи на обжалване пред Софийски районен съд. Сумата от 2000 лева е минималната за подобен тип неспазване на закона. Максималният размер на санкцията може да е 5000 лв.

Предизборният материал, за който е наложена глобата, е излъчен в рубриката "Евроизбори" на телевизия Европа. Клипът представлява репортаж за среща на кандидатите за членове на Европейския парламент на ВМРО в централата на партията със синдикалната организация на Българските полицейски синдикати. Събитието било част от съвместна инициатива с европейски синдикални организации. В два от кадрите на репортажа е показано националното знаме, редом със знамето на Европейския съюз и партийното знаме на "ВМРО – БНД".

Според ЦИК материалът "безспорно има характер на предизборен агитационен материал, тъй като е представен в рубрика "Евроизбори" на телевизия "Европа" и носи задължителния атрибут на предизборно послание". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във