Банкеръ Daily

Върховният съд:

ЦИК е задържала незаконно 228-те машини на "Смартматик"

Върховният административен съд разпореди незабавно да бъдат върнати на "Сиела Норма" машините, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда.

С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

"Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и "Сиела Норма", записа в мотивите си към решението Административният съд в София.

Върховният административен съд потвърди, че Централната избирателна комисия е задължала незаконно и без правно основание 228-те машини, собственост на фирмата "Смартматик". Те бяха внесени в страната от фирмата "Сиела Норма" извън обществената поръчка за 1600 допълнителни устройства. 

Произнасянето на ВАС е след разгледана частна жалба от ЦИК, срещу решение на Административен съд София - град, който на 15 ноември, ден след първия тур на изборите, разпореди машините да бъдат освободени от склада на "Карго Партнер". 

ВАС определя частната жалба на ЦИК като неоснователна и потвърждава, че решението за задържане на устройствата не се основава на закон или административен акт. В решението на съда се казва, че "Сиела Норма" има право да държи устройствата след като е предоставила фактури и платени мита при вноса им в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във