Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК е получила 400 жалби след парламентарния вот

Централната избирателна комисия е получила 400 жалби след парламентарните избори. Комисията обявява днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание, давайки заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров. „Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считано за максималното възможно число“, поясни той.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента: Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" - с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС е с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14.

Оповестява се окончателният състав на парламента, след като 22-ма кандидати, избрани в 2 многомандатни района, са заявили откъде ще реализират мандата си.

Срокът, в който избраните в два района трябваше да заявят пред ЦИК коя листа желаят да представляват, изтече вчера.

Ако не са го направили, Комисията обявява депутата за избран в първия район, в който той се е регистрирал за участие в изборите.

Най много са спечелилите в 2 района от партията „Има такъв народ“ - 10 кандидати, четирима са от ГЕРБ - СДС, по трима от коалицията "Демократична България" и от ДПС,  по един от БСП за България и от "Изправи се! Мутри вън!".

Такъв избор са направили и част от лидерите на  формациите - Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов.

9 кандидати от листите на ДПС и трима от ГЕРБ-СДС, включително Бойко Борисов, вече декларираха пред ЦИК, че не желаят да са депутати, и двама от "Има такъв народ". Те се заменят от следващите в листите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във