Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК е готова да въведе машинното гласуване, ако съдът реши

Ако Върховният административен съд отмени решението на ЦИК да няма машинно гласуване в цялата страна, а само в 500 избирателни секции заради жалбата на "Нова република", ЦИК ще се съобрази, а служебният кабинет също е изразил готовност за увеличаване на план сметката при нужда. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНТ.

Тя коментира, че членовете на комисията са изразили различни становища по време на обсъждане на решението. Една част са били на мнение, че машинно гласуване трябва да има в 500 секции, а други, че трябва да има във всички секции. Имало и становища, че законодателят е записал, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции при редовни избори. Камелия Нейкова подчерта, че законодателят не е имал предвид при предсрочни избори да се използва машинно гласуване. Редовни парламентарни избори трябвало да има през 2018 г. и тогава машинното гласуване щяло да бъде факт в цялата страна. В крайна сметка ЦИК е решила машинното гласуване да бъде в 500 секции.

Очаква се днес ВАС да разгледа жалбата срещу решението на избирателната комисия. Ако съдът се произнесе срещу него, от ЦИК ще трябва да обявят обществена поръчка за машини, така че машинното гласуване да се организира във всички избирателни секции.

На 24 или 25 февруари ще започне предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот, съобщи още Нейкова. Тя припомни, че предизборната кампания е 30 дни, а февруари месец е кратък.

Приемането на документи за регистрация за участие в изборите започва в 9.00 часа на 2 февруари и ще продължи до 17.00 часа на 8 февруари. Кандидатските листи за народни представители ще се регистрират в Районните избирателни комисии (РИК). Срокът за регистрация е до 23 февруари, което е 32 дни преди изборния ден. Самите РИК-ове трябва да бъдат назначени до 3 февруари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във