Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК чака среща с Томислав Дончев за машинното гласуване

Централната избирателна комисия настоява за среща с вицепремиера Томислав Дончев заради казуса с машинното гласуване. В комисията, чрез дружеството "Информационно обслужване", са били препратени оферти за машини, постъпили миналия месец в Министерския съвет. Документите са на английски език.

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева всички тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с правителството, като държавата трябва да купи, а не да наема машини за гласуване.

"Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото това не е само наше дело", заяви Стоева пред БНР.

Зам.- председателят на ЦИК Севинч Солакова подчерта, че комисията е водещ орган по организацията на предстоящите парламентарни избори, но е пренебрегната от изпълнителната и законодателната власт.

"Интересно как така заместник министър-председателят има среща с правната комисия в Народното събрание относно изменение в Изборния кодекс, без да е необходимо, дори да бъде информирана Централната избирателна комисия. Интересно как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производители на машини за гласуване и цени, без да се информира ЦИК", недоумява тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във