Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК: Близо 72 000 са заявленията за вот в чужбина

Централната избирателна комисия даде последна информация за организацията на изборите. 

Предсрочният парламентарен вот ще се състои на 11 юли, а той ще е изцяло машинен. Сделка за допълнителни машини обаче още не е финализирана. 

"Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, 15 000 по-малко от тези за вота на 4 април. На 15 юни изтече срокът за подаване на заявления за вота", каза на брифинг говорителят на Комисията Цветозар Томов. 

"Трябва да сме готови, че този път е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април, при по-малко подадени заявления", допълни по темата говорителят на ЦИК.

Най-много секции ще бъдат открити в Германия, Великобритания и Турция.

По въпроса за сделката със "Сиела Норма" за машини за вота, от ЦИК заявиха, че още няма подписан договор за доставка.

"Тази компания има най-много капацитет да свърши работата, но никой не ги задължава за договор. Ако не искат да изпълнят поръчката, то нека се откажат, за да преговаряме с друг изпълнител", допълни Томов. 

Относно местата, на които ще бъдат открити секции, Цветозар Томов заяви, че има изготвен и обсъден проект на решение. "В момента се обсъжда на два пъти на работни заседания на ЦИК. Срокът за вземане на решения е на 19 юни, но имаме обща нагласа това да стане още утре", коментира той.

Все още няма решение как ще гласуват карантинираните и хората с изтекли документи за самоличност. 

"Предложеният от ЦИК на „Сиела Норма“ договор за предстоящите парламентарни избори е много тежък за фирмата и съдържа неизпълними условия", оплака се вчера изпълнителният директор Веселин Тодоров.

„В момента сме притиснати до стената - договор за обслужване още нямаме“, каза той.

„Договорът е толкова тежък, че съм склонен, ако някой има желание, да се обади днес в офиса и да го поеме този договор“, декларира Веселин Тодоров.  „Сиела Норма“ ще изпълни софтуерната работа, поясни изпълнителният директор на компанията.

„А пък този някой да вземе цялата печалба - договорът е за 4 350 000. Ние за 300 000 ще изпълним договорената между „Смартматик“ и ЦИК цена за софтуерното обслужване. Разбира се, този някой трябва да ни замести в нашите задължения“, каза още той.

Според Тодоров има много фирми, които могат да извършат част от дейностите, залегнали в договора. „Нас да ни освободят от тази тегоба и да не бъдем повече тормозени с тези задължения“, предложи Тодоров.

„Ще преговаряме. Има условия, които са неизпълними за нас“, подчерта Веселин Тодоров. „Ние се съгласихме да излезем на загуба. Пряката загуба е около 200-250 хиляди лева“, уточни той. От този договор обаче по думите му трябва да останат и 250 хиляди лева печалба, която да покрие общите разходи.

Договорът съдържа много тежки клаузи, категоричен е Веселин Тодоров, който даде пример - всяко нарушение, колкото и малко да е то, би коствало 10 хиляди лева.

„Може накрая да се окаже, че трябва да платим десетки хиляди неустойка“, коментира Тодоров. Цената, договорена от „Смартматик“ и ЦИК за 1500 машини е около 8 200 000 лева, поясни още той.

Половината машини са в Амстердам. Другата част ще потегли от Тайпе, Тайван, в събота, съобщи изпълнителният директор на „Сиела Норма“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във