Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК: Близо 14 000 заявления са постъпили за гласуване в чужбина

Говорителите на ЦИК Таня Цанева и Димитър Димитров.

Приехме решение по отношение на гласуването в чужбина, по отношение на електронното заявление за нашите сънародници в чужбина и в този смисъл мога да ви информирам, че електронното заявление го качихме на нашия сайт в понеделник в 20.00 ч. и към момента имаме 13 934, почти 14 000 потвърдени заявления от наши сънародници за гласуване в чужбина. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева. „Разпределението е: от Великобритания – 3 277, от Германия – 2759, от Испания – 1 390, САЩ – 950“, обобщи тя. Изборният орган поднови своите редовни пресконференции за журналисти.

Цанева посочи, че освен допълнителните възнаграждения за секционните избирателни комисии, е било взето решение за увеличение с 50 % заплащането на СИК. "Няма да има проблем с ваксинирането на членовете на районните избирателни комисии", каза още говорителят на Комисията.

„Очаква се, според здравния министър, в края на следващата седмица вече да имаме указания или протокол, но ще имаме материал, на базата на който ще можем да създадем методически указания и правила за спазване. По отношение на ваксинирането, също обсъдихме тази тема. За РИК няма да е проблем да бъдат ваксинирани, тъй като назначаваме РИК до 12 февруари – тоест до утре ще имаме поименен членски състав на районните избирателни комисии", обясни Цанева.

"По отношение на СИК мислим, обсъждаме как те да могат да бъдат подадени, ако има възможност по-рано, но едва ли ще може. Знаете, че срокът, в който се назначават СИК, е до 3 март. Ако има възможност за малко по-ранно назначаване, разбира се РИК ще направят това“, уточни тя.

Цанева допълни, че днес е била проведена среща между ЦИК, вътрешния министър Христо Терзийски и представители на ДАНС, като на нея са били обсъдени мерките, които ще бъдат предприети по отношение на охраната на машините за гласуване.

„Срокът за първата доставка беше вчера и има първа пристигнала партида. Охрана както на централния склад в София, така и обсъждахме стъпките за охрана по отношение на транспортиране на машините до СИК“, посочи тя.

По думите й към момента в ЦИК са подадени 13 жалби. Цанева допълни, че съгласно хронограмата на ЦИК, до утре кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции.

„ЦИК изпрати писма до всички кметове на общини с указания до 14 февруари да ни изпратят информация относно броя на секциите с над 300 избиратели. Това ни трябва, за да знаем къде да ситуираме машините за гласуване, а също така и с прогнозен брой мобилни секции, подвижни секции, за да може да се ориентираме и в тази насока“, допълни Таня Цанева.

Имаме подадени заявления за участие в изборите от 2 партии и 3 коалиции. Това каза другият говорител на ЦИК Димитър Димитров.

„Понеже сме в динамичен режим, дори по време на нашия разговор, се подаваха документи, вероятно „Воля“, НФСБ, ще продължим, когато излезем оттук. Колкото до това дали и как ще изглежда кампанията, предстои да приемем тези принципни решения“, допълни той.

Димитров припомни, че утре изтича и срокът, в който трябва да бъдат назначени РИК, като прогнозира, че повече от половината ще бъдат регистрирани до довечера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във