Банкеръ Daily

Хотелиери и ресторантьори искат:

Цифровият COVID сертификат да се прилага още от 1 юли

Прилагането на новия цифров европейски COVID сертификат да започне още от 1 юли. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета - ХОТРЕК, цитирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - единственият пълноправен член на организацията за България.

Предложението е подкрепено и от Европейския алианс на туристическия манифест, който включва над 60 туристически организации от ЕС. Според представителите на ХОТРЕК прилагането на сертификата трябва да започне много бързо, дори и преди юли, за да се подкрепи по този начин навременното рестартиране на сектора за жизненоважния летен сезон и за да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС и Шенгенското пространство.

Като общ инструмент на ЕС, "Цифровият сертификат за COVID" (DCC) ще предостави удобно доказателство, че притежателят е бил ваксиниран срещу COVID-19, възстановен от вируса или е получил отрицателен резултат от антигенен или PCR тест. От ХОТРЕК призовават и държавите-членки на ЕС да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като тестване или карантина, в съответствие със споразумението, постигнато между институциите на ЕС.

От организацията подчертават, че всяко забавяне в прилагането на сертификата или допълнителни ограничения ще подкопаят шансовете за успешно възстановяване на сектора.
Държавите обаче все още трябва да координират редица политики относно здравния цифров сертификат, подчертават от ХОТРЕК. Необходими са общи времеви граници за валидност на направените тестове, като от организацията предлагат антигенните да са с валидност от 24 часа, а PCR тестовете - 72 часа.

Да се уточни възрастта, която да е една и съща за ЕС, за това кои деца и младежи няма да имат необходимост от тестове за преминаване на границите, за да се улесни планирането на семейните пътувания. Както и да се гарантира липсата на допълнителни изисквания за транзитни пътници в транспортните центрове. Освен това е необходимо и бързото приемане на европейския формуляр за локация на цифрови пътници, който да бъде свързан със здравните цифрови сертификати, за да се подобри ефективността при качване на пътници и да се избегнат дългите опашки в транспортните центрове.

Тези мерки биха спомогнали за възстановяване на доверието в трансграничните пътувания и биха гарантирали безпроблемно преживяване за пътуващите, упражняващи свободата си на движение, подчертават от ХОТРЕК.

България е готова с въвеждането на европейския цифров зелен сертификат

Преди дни от здравното министерство съобщиха, че България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат. Това стана възможно след като Националният системен интегратор "Информационно обслужване" проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия, което означава, че българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути.

При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста  и др,, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във