Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВЕНО ВОЙНСТВО СРЕЩУ МОБИЛТЕЛ

Цяла седмица правителството посвети на МобилТел. Цяла седмица министрите Славински, Радев, Ноев, Йорданов размахват пръст на първия GSM-оператор, сякаш това е единственото важно дело в държавата. Но дори и така да е, държавните мъже не оцениха, че преекспонирането им в медиите по тази тема не означава непременно по-висок рейтинг. Защото, както се казва: дума дума отваря. И не се знае след края на дългото изречение кой ще е на печалба и кой на загуба.


В началото бе богословът Дачков с неделното си предаване Гласове, в което шефът на НСС генерал Атанас Атанасов обяви, че е възможно да бъде отнет лицензът на единствения GSM-оператор. Цел, която в. БАНКЕРЪ прогнозира още преди две седмици. Пред камерите на БНТ генералът пусна информационната бомба, че през юли миналата година е внесъл при тогавашния министър Богомил Бонев доклад, уличаващ МобилТел в кражба на трафик, но той по необясними причини не стигнал до прокуратурата. Според ген. Атанасов Бонев спъвал и разследване на Майкъл Чорни, от което едва ли не излиза, че вътрешният министър е бил най-силният човек в държавата - по-силен и от премиера, и от президента. В поредица от интервюта Бонев отрече тази информация. Според него в доклада липсвали доказателства за престъпление и Атанасов също бил на това мнение през миналата година. Като контраудар дойде съобщението от МВР, че бившият шеф на НСБОП - тогава полковник - Кирил Радев, знаел от 13 юли 1998 г., че израелската полиция събира информация за Майкъл Чорни, който, освен всичко друго, бил замесен в убийството на сина на висш български чиновник. Последният пък полага усилия да контролира една газова компания. Още на другия ден ген. Кирил Радев опроверга обвиненията срещу него и между другото вметна, че няма спомен у нас да е бил убит синът на висш чиновник. От МобилТел пък поискаха да знаят има ли човек на име Леон Ардити в израелската полиция, който всъщност подписал писмото до НСБОП. Появи се и Григорий Лучански с твърденията си, че е давал милион марки месечно за каузата на СДС и пари за фондацията на Елена Костова. После призивът на СДС Лучански да извади доказателства незабавно, а лицата, които евентуално са вземали такива суми, да си признаят защо са ги поискали и за какво са ги използвали... И стана една..., както се казва мътна и кървава.

Че войната срещу GSM-оператора вече е факт

пролича и от понеделнишките разпоредби на министър-председателя Иван Костов. Тогава той нареди на председателя на Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) Иван Таушанов да изиска от МобилТел данни за всички акционери на дружеството, разпределението на акциите и платените от собствениците му данъци.


Детайлната проверка на МобилТел имала за цел да установи дали с дейността си операторът е застрашил националната сигурност, или е накърнил обществения интерес. Подобни нарушения, според Закона за далекосъобщенията, могат да доведат до отнемане на далекосъобщителния лиценз на компанията.


Пак в понеделник Костов поиска от министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински да внесе за разглеждане в правителството промени в Закона за далекосъобщенията, които така да уреждат процедурата за отнемане на лиценз на далекосъобщителен оператор, че неговите абонати да не бъдат засегнати. Според сега действащата нормативна уредба

лицензът може да бъде отнет само

при действия, противоречащи на закона, при нарушения на клаузи в издадения лиценз или при заплаха за националната сигурност. В текстовете обаче не е обяснено какво става в такива случаи с клиентите на оператора. При това положение, ако лицензът на МобилТел бъде отнет, компанията би трябвало да спре да използва техниката си. Но тогава близо 350-те хиляди абонати ще останат с неизползваеми апарати и някои от тях със сигурност ще тръгнат да съдят МобилТел за пропуснати ползи и нанесени щети. Компанията пък ще пренасочи исковете за това към държавата. Новите текстове в закона явно трябва да предотвратят един подобен хаос и многобройните дела, които могат да се точат с години.


GSM телефоните, с които комуникират както мнозинството депутатите, така и служители на МВР и МО, са закупени от МобилТел на преференциални цени от 120 лв. единия. Разговорите по тях са по най-ниската възможна тарифа, а като допълнителна екстра VIP-абонатите са освободени и от постоянната месечна такса. Така че най-потърпевши ще са тези с преференциите. После идва ред на хилядите бизнесмени, които така са се сраснали с GSM-а, че и най-краткото му прекъсване чука огромни загуби във фирмените им сметки. Да не говорим за репортерите и техните живи радио- и телевизионни връзки. И т.н., и т.н. Та всички изброени едва ли ще ги е еня по какъв повод им се нарушават делата, от които си вадят хляба или са част от бизнеса им.

В седмицата на открити бойни действия

Таушанов получи и доклад за кражбата на телефонни импулси от БТК през миналата година, според който нанесените щети от това деяние са за 9 млн. лева. В предаването на БНТ Екип 4 същата вечер председателят на надзорния съвет на БТК Гроздан Караджов призна, че през 1999-а е имало кражба на импулси, но според него престъплението не можело да бъде доказано в съда. Причината за това са аналоговите телефони на БТК. В централите на телекома тези постове имат броячи с пет цифри, които се отчитат веднъж месечно. Което означавало, че ако междувременно броячът се превърти, абонатът може да не плати почти нищо, въпреки че е направил много разговори. Измамите ставали, като от такъв телефон се звъни на секстелефон или на импулсните телефони за услуги на Мобиком и МобилТел. Мобилните оператори пък отчитат обажданията от аналоговите телефони, а БТК е принудена да им плати генерираните към тях обаждания, без да е получила парите от абонатите си. Източването на импулси през аналогови телефони се правело или с помощта на специални компютърни програми, или със съдействието на техник от съответната централа. Оказа се обаче, че подобни измами са правени от различни фирми, които са използвали мрежите и на двата мобилни оператора. Техните шефове бяха поканени на специална аудиенция при новия председател на ДКД Иван Таушанов.


В 17 часа във вторник в кабинета на Таушанов влезе изпълнителният директор на МобилТел Владимир Грашнов, който връчи всички поискани от комисията документи. От своя страна Таушанов се ангажира да приключи проверката на GSM-оператора до една седмица. Малко по-рано при председателя на ДКД бе и шефът на Мобиком Джон Мънъри, но разговорът с него едва ли е бил точно за кражбата на импулси. Твърди се, че той е заявил намерението на британската КейбълУайрелес да се включи в състезанието за втори GSM-оператор.


Съвсем авторитетно към участниците в медийната гюрултия се присъедини и министърът на отбраната Бойко Ноев, който обяви, че до десетина дни ще бъде внесено предложение за физическо разделяне на комуникациите на управляваното от него ведомство и на мобилния оператор. Както е известно, МобилТел ползва релейки и наети линии от Министерството на отбраната там, където липсва подобна техника на БТК. Става въпрос най-вече за северозападната част на страната. Тези взаимоотношения са уредени с договор, по който, както твърди самият министър, и двете страни са изрядни. Вътрешният му колега Емануил Йорданов също обяви, че ще разтури съдружието на две МВР-фирми с мобилния оператор.


Във вторник министърът на финансите Муравей Радев изпрати писмо до шефа на НСС генерал Атанасов с молба да му бъдат предоставени писмено фактите и действията, свързани с Майкъл Чорни, които пораждат съмнения за изпиране на пари.


Досега МобилТел е бил проверяван многократно и от ДКД, и от данъчните, но нарушения не са установявани. Единствено преди няколко месеца компанията бе обвинена, че не е изпълнила задължението си да внесе за своя сметка техника на МВР, която да бъде използвана за подслушване на разговори по GSM-мрежата. МобилТел изпълни и това условие. Сега обаче

за първи път се проверяват акционерите

на оператора и дали те дължат данъци на държавата. Много отдавна е известно, че акционери в МобилТел са Истърн маркет телеком фънд с 95%, Ем Си Джи холдинг с 4.99% и фирмата на Владимир Грашнов Булсим - с 0.01 процента. Фондът се управлява от регистрираната на Бахамите Юнайтед Юропиън Банк. Затова едва ли проверката у нас ще даде някакъв резултат. Още повече че в многобройните си изявления генерал Атанас Атанасов твърдеше, че Майкъл Чорни е вкарал мръсни пари от чужбина, а не че е нарушавал законите у нас. Неслучайно едва през тази седмица финансовият министър Муравей Радев нареди пълно разследване на бизнеса на компаниите, свързани с изгонения бизнесмен, което може би трябваше да предхожда експулсацията му от страната. И нямаше ли да е далеч по-престижно за управляващите да извадят папките с доказателствата и да аргументират решението си, вместо да се обясняват като ученици пред класната (в случая електората)?

Последните слухове около МобилТел

по белите европейски пазари са, че няколко големи чуждестранни оператори са проявили интерес да го купят, но се притесняват от публичния отглас на подобна сделка при сегашната ситуация у нас. Източници на БАНКЕРЪ твърдят, че кандидат за оператора е английската Водафон Еъртъч. Само че нейните шефове още се колебаели дали да направят оферта на МобилТел, или да разчитат на успех в конкурса за лиценз за втори GSM-оператор. Дали пък не е станало дума и за това на срещата между шефа на ДКД Таушанов и Джон Мънъри?


Все в този контекст небезизвестният финансист Емил Хърсев написа през седмицата в Труд: Като плаши МобилТел, кабинетът съзнателно тика надолу цената на компанията в момент, когато сегашният собственик преговаря за продажба. Ако GSM-операторът постигне цена от 600 млн. щ. долара, БТК ще стигне 2 милиарда. Ударът срещу МобилТел сваля цената на БТК. Кой ще спечели от това?


Експерти прогнозират, че крайни мерки срещу МобилТел ще се вземат едва след приемането на промените в Закона за далекосъобщенията, които ще позволят мрежата на оператора да работи и след отнемането на лиценза му. Но това щяло да се случи до два-три месеца.


Много по-вероятно обаче било да не се намерят никакви закононарушения на МобилТел, а мотивите за изгонването на Майкъл Чорни да се окажат обект на строга държавна тайна. И нищо чудно някой да проумее, че това е по-печелившата стратегия. Защото след реките от помия електоратът най-много да изпъшка като Бай Ганьо: Всички са маскари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във