Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧУЖДИТЕ СМЕТКИ ПАК ИЗЛЯЗОХА ПО-СКЪПИ

Ако днес някой обяви, че сделката за БТК е приключила, едва ли някой ще хване вяра. Вече повече от месец и купувачи, и продавачи единодушно твърдят, че търпението им е на изчерпване. Въпреки това и двете страни продължават да работят по сделката. В сряда и четвъртък българската група по преговорите писа редовния си месечен доклад, предназначен за Министерския съвет. В четвъртък се проведе поредната среща между българската работна група и кандидат-купувачите от гръцката ОТЕ и холандската Кей Пи Ен. Уточнено е последните (за кой ли път) разговори по останалите неизяснени въпроси да се проведат през тази седмица. Прегледът им показа, че те не са от съществена важност, въпреки че по някои от тях се дискутира повече от четири месеца. Така че, ако сегашните кандидат-купувачи, с каквото и бъдат все пак отхвърлени, решението ще бъде по-скоро политическо, отколкото икономически мотивирано. Екипът, воден от Антоний Славински настоява купувачите да се откажат изцяло от исканията си за гаранциите срещу евентуални промени в законодателството и за покриване на счетоводни липси, открити след приватизацията. Първоначално ОТЕ и Кей Пи Ен настояваха 100 млн.щ.долара от общата цена (510 млн. щ. долара) да бъдат заделени в ескро сметка. Кандидат-купувачите бяха разбили общата сума на гаранцията, като определили различна тежест на различните законодателни промени, които искаха от правителството.


След настояванията на българската страна гръцката и холандската компании се съгласиха да намалят сумата в ескро сметката на 20 млн. щ. долара и предложиха насрещна гаранция от тяхна страна на същата сума, ако те на свой ред не изпълнят някои от поетите ангажименти по сделката.


Все още не е изяснено кога и как ще стане сделката за продажба на 51% от РТК (известно с търговската марка Мобиком). Нашата работна група иска тя да се извърши, след като се продадат останалите 49% от същото дружество. По-малкият дял е притежание на английската Кейбъл енд Уайрлес (Cableamp;Wireless) и според добре информирани източници англичаните ще го продадат за 30 млн. щ. долара. За разлика от тях нашите супертърговци договориха българските 51% срещу 8 млн. щ. долара.


Гърците и холандците искат правителството да се консултира с тях, когато поема ангажименти към Европейския съюз и към Световната търговска организация, свързани с телекомуникациите. Правителството пък иска повишаване на цената на акциите на БТК, която ще се използва като основа при увеличаването на капитала на дружеството.


Обявяването на нов конкурс за продажба на БТК може да извади наяве интересни комбинации. Вестник Уолстрийт Джърнал съобщи, че Дойче Телеком проявява интерес към американската Куест. Своя дял в нея от 39% продава американската Бел Саут. В същото време Куест е в напреднали преговори за обединение с друга американска компания - Ю Ес Уест, а освен това има общо дружество с холандската Кей Пи Ен. Кей Пи Ен-Куест инвестира в голям проект за свързване на 130-те най-големи градове на Европа чрез оптичен кабел. Така че евентуалното сдружаване на холандската компания с немската Дойче телеком може да доведе нов консорциум за покупка на БТК.


Като епилог на миналата седмица бе протестът срещу сделката на... Обединения съюз на пенсионерите. На шествие в центъра на София те обявиха, че било престъпление струващата 4 млрд. щ. долара БТК да се продава за 510 млн. щ. долара. Пенсионерите едва ли имат право за цифрите, но определено са прави, че ако правителството вземе повече пари от тази сделка, много е възможно да остане нещичко и за пенсиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във