Банкеръ Daily

Общество и политика

Чужди медии: Ерата Борисов изглежда приключва

Бойко Борисов

Австрийският "Дер Щандарт" сравнява събитията в България с филм, в който постоянно се случва все едно и също - гласува се, не се съставя правителство, след което пак и пак. Все пак вероятността Бойко Борисов да стане още веднъж премиер не е много голяма.

Изданието отбелязва, че  почти никой не иска да се коалира с ГЕРБ, чието управление ще се запомни най-вече с това, че възседна прокуратурата и допусна олигарсите да разпрострат мрежите си.

"В последните години на Борисов олигарсите обаче загубиха влияние, някои се установиха в чужбина. Ерата Борисов изглежда приключва", пише "Дер Щандарт".

На тези избори на карта е заложено много - това е третият опит за окончателно изтласкване на Бойко Борисов от властта. пишат "Фракфуртер Алгемайне Цайтунг" и Дойче Веле.

"Проблемът на опозицията има име - Бойко Борисов. Опозицията смята, че той носи цялата вина за злините, сполетели България. Но това е точно толкова преувеличено, колкото и твърдението, че Борисов невинаги се съобразява с основните правила на демокрацията и правовата държава", пише Михаел Мартенс във ФАЦ.

Според прогнозите, в новия парламент ще влязат шест, а може би и седем партии - респективно може да се образува математическо мнозинство срещу Борисов. Но изключително хетерогенната опозиция вече на два пъти така и не успя да превърне математическото си надмощие в политическо. Като и този път формирането на мнозинство се очертава трудно, прогнозира Мартенс. 

Пак в сферата на предположенията е, че ако се създаде реформаторско правителство, в него централна роля ще играят двамата харвардски възпитаници Кирил Петков и Асен Василев. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във