Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ПРЕМИЕРА

Въпреки многобройните обсъждания в последния вариант на проектозакона за публично предлагане на ценни книжа остана възможността капиталът на публично дружество да се увеличава чрез апорт на материални активи за сметка само на един от собствениците. Това автоматично намалява дела на другите акционери и ги поставя в неравностойно положение.


Проблемът е поставен лично на премиера Иван Костов и вицепремиера Александър Божков в писмо от анализатора на ценни книжа от базираната в Лондон SBC Warburg Dillon Read Николай Василев.


Ако остане дори най-малката възможност за увеличаване на капитала на публичните дружества под условие - независимо дали при приватизация, при заварено положение или в друг случай, това би било пагубно за капиталовия пазар, пише в писмото. Според Василев мнението му се подкрепя от негови колеги, работещи в Merrill Lynch, Daiwa, BNP, Mercury, Invesco, Fintech, Scudder Kemper и др.


Николай Василев твърди, че всички дружества от втората вълна на масовата приватизация трябва да бъдат публични - иначе тя би била безсмислена. Според него предприятията би трябвало да имат правото сами да решат дали да останат публични, или да се затворят. Но това да стане така, че да бъдат гарантирани правата на всички акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във