Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧУЖДЕНЦИТЕ ИСКАТ ЗАКОНИ И РЕД, НИЕ - НОВИ РАБОТНИ МЕСТА

Спазвайте законите и си плащайте данъците. Това категорично послание бе отправено на два пъти през миналата седмица. Първи го изрече барон Даниел Янсен, председател на борда на директорите на Солвей (Solvay) и ръководител на делегацията на Европейската кръгла маса на индустриалците, която пристигна в София на 15 май. След задължителните комплименти за фантастичната промяна, която е настъпила в страната ни за последните три години, баронът формулира и искането си към управляващите за прилагане на законите с необходимите темпове. Това, което все още не е свършено, се бави именно от липсата на законодателство, подчерта г-н Янсен. Той обаче отказа да назове конкретните препоръки, съдържащи се в папката, която представителите на Европейската кръгла маса връчиха на министър-председателя Иван Костов.


В делегацията освен барон Янсен бяха Уин Филипа, генерален секретар на Европейската кръгла маса, Ерик Ваес, представител на Инвестър Ей Би, Марк Форначиари, представител на Суец Лионез дез О, и Сотирис Сейманидис от Делта Холдинг. Общо 47 видни индустриалци членуват в организацията и голяма част от тях имат бизнес у нас. Целта на кръглата маса е стабилизиране на европейската икономика и подобряване на нейната глобална конкурентоспособност.


Повечето от участниците в дискусиите се обединиха зад извода, че основни пречки за работата им в България са липсата на бизнесетика, ширещата се бюрокрация, забавянето на решения по важни въпроси и неизпипаната данъчна политика.


В сряда, 17 май, на Консултативната среща на чуждестранните шнвеститори в Бояна, на министрите за втори път им се наложи да изпаднат в положението на ученик, който не се е справил с домашното си. Представителите на чуждестранния бизнес директно обявиха, че се чувстват като пълни глупаци за това, че си плащат стриктно данъците и таксите, както изискват законите, докато българските им колеги все си намират вратички. Осемдесет процента от българските търговци не плащат мита и ДДС, възмути се директорът на Метро (Metro) Валтер Деметц. Това не е просто нелоялна конкуренция, това е нелоялност към страната и към бюджета, който разчита на постъпленията от данъци, отбеляза Даниел Янсен.


Премиерът Иван Костов обеща, че ще бъдат взети мерки за борба с нелоялната конкуренция. Правителството било готово да обсъди и промени в трудовото законодателство, които да отворят възможността за откриване на нови работни места. Беше обещано и че на следваща среща могат да се дискутират и предложенията за промени в данъчната система, здравните и социалните осигуровки.


Представителите на чуждестранния бизнес са единодушни, че в България е постигната макроикономическа стабилност, гордо обяви председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Георги Табаков. Странно защо и обикновеният българин не може да я усети по джоба си? И защо общият обем на чуждестранните инвестиции в България е едва 755 млн. щ. долара - символична сума в сравнение с излетите в Полша, Чехия и Унгария?


Инвеститорите изразиха безпокойство от увеличаващата се безработица и предложиха да се търсят варианти за алтернативна заетост. Всички те поискаха уеднаквяване на условията и изискванията за развиване на бизнес за чуждестранните и местните предприемачи. Проблемът идвал не само от бездействието на висшите кръгове на властта, но и от бюрокрацията по общини, която сериозно спъвала провеждането на реформата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във