Банкеръ Weekly

Общество и политика

Чобанов: Парите за общините не се дават на партиен принцип

Подходът при разпределението на парите от инвестиционната програма "Развитие на регионите" не беше на партиен принцип. Това увери финансовият министър Петър Чобанов по повод обвиненията на опозицията, че парите отиват за проектите на общините, които се ръководят от кметове от БСП и ДПС.

За да разсее тези съмнения и да отговори на удара, финансовият министър извади данни, че през последните четири години държавните пари за регионите са разпределяни, без да има процедура и критерии за подбор на проектите. Според данните на Чобанов от юли 2009 г. до декември 2013 година при управлението на ГЕРБ общо разпределените средства за общините са в размер на 500 млн. лева. Общо 70% от ресурсите са разпределени между общини, чиито кметове са от ГЕРБ, 8 % от общини с кметове на БСП и 4 % - с ДПС.

"За разлика от тогава, сегашното правителство определя 500 млн. лева в публичната инвестиционна програма, които да бъдат разпределени само за тази година. От тях 350 млн. лева ще отидат за регионите, а 150 млн. лева - за министерствата. На практика 126 млн. лева или 36% от предвидените средства ще отидат в общините на ГЕРБ", изтъкна Петър Чобанов. Той обясни, че ресурсът от инвестиционната програма ще може да се преразпредели и през годината, а общините ще могат да кандидатстват отново с отхвърлените на първия етап проекти. Припомняме, че от подадени 1100 проекта са одобрени едва 400.

 

Цветомира Личева

Facebook logo
Бъдете с нас и във