Банкеръ Weekly

Общество и политика

Чобанов горд от постигнатия дефицит от 1.8%

Завършихме успешно фискалната година. Това се похвали финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в парламента по повод изпълнението на бюджета за 2013 година. Дефицитът ще бъде 1.8% по последна информация, тоест дори малко по-малко от очакваното, поясни още той и допълни, че правителството е успяло да се справи успешно с доста предизвикателства – голяма част, от които са били завещани от предишните управляващи.

Чобанов припомни, че заради лошо планиран бюджет се е наложило кабинетът да отпусне допълнително средства за Здравната каса. Той отбеляза още, че въпреки създаденото напрежение в края на годината пенсионерите са получили добавки по Коледа. В същото време държавата е успяла да намали задълженията си към бизнеса и вече дължи малко под 110 млн. лева.

„Не изпълнихме и лимита за дълга, което също е позитивна новина, имахме лимит 14.6 млрд. лева, който беше заложен и преди актуализацията на бюджета, а в крайна сметка резултатите за държавния дълг показват, че той е 14.1 милиарда лева", похвали се още финансовият министър. Фискалният резерв пък е с 200 млн. лева над минималната определена граница от 4.5 млрд. лева.

„Мисля, че това са едни добри фискални резултати с оглед на напрегнатата ситуация, но по-важно е изцяло промененото отношение на фиска към бизнеса и към хората“, изтъкна финансовият министър. Той изрази надежди за по-добър икономически растеж през 2014 гогина.

Чобанов не пожела да се ангажира със срок, в който ще бъде взлет нов външен дълг. Причината е, че тази процедура отнема известно време. Преди дни с решение на Министерския съвет той беше упълномощен да предприеме действия за поемането на нов външен дълг, което е предвидено в Закона за държавния бюджет за тази година,. С него ще бъде рефинансиран падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години. Новият дълг ще послужи и за префинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации на България в размер на 1.086 млрд. щ.д., емитирани през 2002 година. С оставащите 1.4 млрд. лв. до разрешеното ниво ще се покрива бюджетен дефицит.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във