Банкеръ Daily

Общество и политика

Членове на НС на БСП оттеглят искането си за заседание

Членовете на Националния съвет на БСП оттеглят искането за заседание заради трагедиите от последните 24 часа.

Днес е време за мълчание и смирение. Ще ви уведомим своевременно за нова дата. Изказваме най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените, се казва в официалната позиция на членовете на НС на БСП, входирали искането за насрочване на присъствено заседание.

Вчера 64-ма от 185 членовете на Националния съвет на БСП са събрали подписи за присъствено заседание на пленума, което трябваше да се състои днес от 14.00 часа.

Това се случва, след като в съботния ден бе проведен Национален съвет на неприсъствено заседание, на който бяха определени датата на конгреса на социалистите - 22 януари, както и състава на преговорната група на БСП за съставяне на правителство с партия „Продължаваме промяната“.

На това заседание, ако се събере кворум, щеше да се дебатира подадената оставка на лидера Корнелия Нинова, като тя да бъде гласувана преди конгреса догодина.

По-късно Изпълнителното бюро на БСП заяви официално, че няма да има насрочено заседание на Националния съвет. Поводът е разпространена подписка от 64-ма негови членове за насрочено заседание.

На имейли на членове на Националния съвет е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък от 64-ма души, без нито един подпис от тях. Изпратеният текст е от нерегистрирана структура, каквито са изискванията на Устава на БСП.

От Изпълнителното бюро на социалистите заявиха, че се създава изкуствено напрежение, за да се блокират преговорите за съставянето на правителство.

„Аз самият съм си подал заявлението, както и всички останали хора, на които сме се подписали и сме казали, че искаме свикване на такова събрание, на което да бъдат обсъдени всичките тези точки от дневния ред, които са посочени“, твърди Трифон Панчев, който е сред членовете на Националния съвет на БСП, поискали свикването на присъствено заседание.

„Как са изпратени всичките тези решения и са получени, пък на „Позитано“ Националният съвет хората, които управляват електронната поща, не са ги видели. Това ще се изяснява тепърва. Но ние вместо да се занимаваме със сериозни работи в момента, шиканираме някакви вътрешни процеси и ще си играем на котка и мишка вътре в партията, което е абсурдно“, каза още Панчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във