Банкеръ Daily

Общество и политика

Член на Надзорния съвет на Здравната каса потвърди източването й

Казаното от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев във връзка с източването на касата е самата истина, каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация.

"За нас това решение на д-р Дечев (за оттеглянето му) беше изненада", каза пред още адвокат Дамянов, който посочи, че Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление.

"В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата", коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Адв. Андрей Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. "Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение", уточни той.

"Едно от постиженията на д-р Дечев е да постигне балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезем на дефицит, а това се случва за първи път от създаването на Касата", коментира още адв. Дамянов и заяви, че членовете на НЗОК ще опитат да го убедят да остане на поста и след 12 март.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12 март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, а след оттеглянето му той беше избран да го довърши. Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК. Това зависело от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма, според д-р Дечо Дечев. Той настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във