Банкеръ Daily

Общество и политика

Чистката в областните управи продължава

Предстоят още смени на областни управители, обяви служебният премиер Георги Близнашки на пресконференцията след заседанието на кабинета. На него служебните министри са взели решение да сменят още трима губернатори - на Стара Загора, Варна и Перник. Начело на областните администрации в Стара Загора и Варна застават адвокатите Димитринка Петрунова и Стоян Спасев, а в Перник – председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова. Само преди седмица освободи петима кадри на БСП и ДПС от ръководните места в областите Пловдив, Благоевград, Русе, Монтана и Плевен.

Близнашки напомни, че в момента се прави преглед на дейността на областните управи. "Не можем да оставим областния управител на Разград Стоян Ненчев, който стана водач на листа на една от големите партии (БСП)", даде пример той. Близнашки обаче увери, че няма да смени абсолютно всички губернатори.

За новите назначения той коментира, че това са млади хора, които не са ангажирани с политическа дейност досега. По думите му в този случай е несъотносимо обичайното обвинение, че се освобождават едни, за да се назначат отново предишни.

На днешното си заседание министрите са решили още председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество да стане вицепремиерът и министър на труда Йордан Христосков. Като представител в тристранния съвет ще участва и икономическият министър Васил Щонов.

Промени има и в Надзорния съвет на НЗОК. От него са освободени бившите зам.-министри Бойко Пенков и Людмила Петкова. На тяхно място влизат Мариана Василева, която е директор на дирекция в Министерство на здравеопазването, както и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.

С друго решение заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева пък е определена за представител на Министерството на здравеопазването и председател на Комисията по прозрачност. Решението ще позволи на Комисията да продължи нормално работата си. След като преди встъпването в длъжност на служебното правителство премиера Пламен Орешарски освободи всички заместник-министри, сега тя няма кворум за вземане на решения.

Кабинетът гласува и отпускането на общо 16.3 млн. лева, които ще отидат за преодоляване на щетите от наводненията в най-пострадалите от наводненията общини.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във