Банкеръ Weekly

Общество и политика

Числата на късмета

Имена, лица и лозунги, обединени от число на подходящ фон. Тази проста комбинация ще преследва гласоподавателите в цяла България от всеки плакат, вестник или телевизионен екран през следващия месец, след като случайният жребий на Централната избирателна комисия през седмицата облече в политически послания числата от 1 до 30. Толкова са регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети за евровота на 25 май. Но ако в тотото точната комбинация носи богатство, в политиката "шестица" може да се удари и с номера в бюлетината. Вероятно затова предизборната надпревара навлезе и в дебрите на нумерологията.


Що за късмет е, че мандатоносителят БСП ще агитира за себе си с номер 15? Освен че илюстрира авантюризма на младежките години (и вероятно може да обясни парадоксалното решение, с което за водач на лявата евролиста бе издигнат човек, който не желае да бъде евродепутат), номерът се оказа взет назаем от една друга кампания. Всички си спомняме, че петнайсетицата красеше плакатите на опонента ГЕРБ на извънредния парламентарен вот преди година. Тогава фонът беше син, сега ще бъде червен. За суеверните обаче подобна смяна на цветовете е лоша поличба. Но социалистите не посмяха да го признаят. "Може да се окаже, че с този номер се печелят изборите", коментира кандидатът за евродепутат Петър Курумбашев, намеквайки, че преди година числото донесе на ГЕРБ първенство и над 1 млн. гласа. "Ние излизаме, за да спечелим тези избори, тъй като в БСП и в "Коалиция за България" второто място не се честити", допълни Курумбашев, но пропусна да отбележи, че на първото място вече е позициониран друг. По ирония на съдбата лидерството в бюлетината, като че ли на пук, се падна на политическия им събрат "Българската левица".


"Винаги тегленето на жребия е емоционално преживяване, но за нас е по-важно да бъдем номер 1 на предстоящите избори, както досега", направиха своята заявка и от ГЕРБ. Формацията с най-много народни представители в парламента и водена от бившия премиер Бойко Борисов ще е само с три места по-назад в бюлетината - на номер 18. Но не крие, че предвкусва победата. Успехът й е "предписан" не само от социологическите агенции, според които на предстоящия евровот за ГЕРБ ще гласуват между 20 и 25 на сто от избирателите, но и от теорията на числата. Според тази теория цифрата на социалната зрелост формира девятка, която пък е символ на властта и на пълното съвършенство. Това е единственото число, което съдържа в себе си всички останали, и макар да е последно в редицата от 1 до 9, всъщност е истинският лидер. Въпреки това с него трябва много да се внимава, защото затваря цикъла от числа, а на прага на новия кръговрат лесно може да се превърне в жертва. В този ред на мисли, ако ГЕРБ не прецени добре силите си за предстоящия евровот или съсредоточи усилията си в неправилна посока, по-скоро ще съжалява заради загубата, отколкото да празнува победата.


Все пак не бива да забравяме, че числата в политиката винаги се тълкуват в полза на партиите. Това е хубавото на математиката, че формулите за успех са повече от една, а изчисленията се правят според собствените разбирания.


"ДПС има много хубав номер. С номер 29 ДПС ще спечели предстоящите избори", категоричен бе депутатът Мустафа Карадайъ, при това без да прибягва до сложни сметки. За него е достатъчно, че числото у нас се свързва с високосната година (когато месец февруари има 29 дни), защото е положителен знак за появата на нещо повече от обичайното. Ако се вярва на народните суеверия обаче, допълнителният ден в годината носи само неприятности. Старите баби например казват, че във високосна година никой не трябва да се жени. Бракът ще е нещастен или бързо ще се разпадне, някой от съпрузите ще овдовее рано или пък младоженците ще започнат да се карат още след венчавката и ще започнат да си изневеряват. Дали суеверието е поличба за влошаване на "семейните" взаимоотношения между коалиционните партньори БСП и ДПС след евровота през май (въпреки че годината не е високосна) можем само да гадаем. Науката обаче има съвсем различно мнение по въпроса. Астрономите влагат в числото 29 идеята за "компенсиране", защото само чрез високосна година може да се предотврати изместването на сезоните заради въртенето на Земята с 365.2422дни в годината. Затова не е изключено на изборите след месец ДПС да влезе в ролята на догонваща партия. Или пък за пореден път да се окаже балансьорът, без който процесите в политиката биха излезли извън контрол.


Що се отнася до партиите с амбиции да бъдат "голямата изненада на евровота", шансовете им са на кантар. Случайно или не, на прокудената от БСП гражданска инициатива АБВ се падна фаталният номер 13. Водачът й и бивш държавен глава Георги Първанов вероятно вече стиска палци кандидатите му да не изпаднат от финалното броене за Брюксел. Оптимистите около него обаче твърдят, че тринайсетицата в бюлетината ще е фатална, но не за АБВ, а за останалите й конкуренти.


"Ще се целим право в десетката!", пък е новото мото на партиите в Реформаторския блок, след като жребият ги подреди на десето място в бюлетината. Дали ще се борят за най-висок резултат на изборите, или ще се задоволят с прогнозните 10% на социолозите, така и не стана ясно. При всички положения обаче десет е не само кръгло число (и лесно се помни), но и символ на вечното присъствие. А десницата, изглежда, е абонирана за него, защото на предсрочните парламентарни избори преди година същият номер красеше плакатите на СДС.


От останалите състезатели си струва да се запомнят само още две числа - 20 за "Атака" и 28 за "България без цензура". Независимите кандидати (засега)не представляват интерес, защото позициите им са толкова много и разнообразни, че ако започнем да смятаме, най-много калкулаторът да изпише Error. Все пак си струва да отбележим, че късметлийският номер 7 се падна на надпартийния Янаки Ганчев, а с царското число 11 се сдоби Националният фронт за спасение на България (НФСБ).


И така... Наддаването официално приключи, а тегленето ще е на 25 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във