Банкеръ Weekly

Общество и политика

Чиновническа арогантност унизи парламента

Проф. Асена Стоименова

Нещо немислимо се случи в българското Народно събрание в сряда, 11 юли. Висш чиновник отказа да се яви пред депутатите, след като те поискаха това. Председателката на  Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова не пожела да се отзове на поканата на парламента, за да обясни за светкавично изтеглените от пазара 62 медикамента за сърце и високо кръвно, произведени в Китай. За тях се твърди, че съдържали токсична съставка. Извън съмнение е, че тези действия и твърдения на агенцията са предизвикали голямо безпокойство сред гражданите и са създали затруднения на хиляди пациенти.

Още в началото на пленарното заседание от БСП настояха проф. Стоименова да дойде и да разясни ситуацията и председателят на парламента Цвета Караянчева отправи покана към шефката на агенцията. Но тя не само отказа, извинявайки се с вече уговорени срещи, но и арогантно препоръча на депутатите да се обърнат към сайта на ведомството - там пишело всичко, което ги интересува.

Това поведение на Асена Стоименова вбеси Караянчева, която прочете отговора на Стоименова пред народните представители. "Това е недопустимо отношение към Народното събрание!", възмути се тя и призова депутатите да поискат изслушване на професорката вече по чл.113 от Правилника на Народното събрание, т.е. да я задължат да дойде. Впрочем и Конституцията на България я задължава. В чл. 80 се казва: "Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи."

Депутатите от всички групи гласуваха като един, очевидно засегнати от унизителния отказ на шефката на лекарствената агенция и така всичките 166 присъстващи в пленарната зала й наредиха да се яви в парламента. Което тя, в края на краищата, направи, но часове по-късно.

В най-новата история на страната - след 1989-а, подобно нещо се случва за първи път. Само че, както е казал народът, всяка крушка си има опашка. Примерът, който дава премиерът Бойко Борисов като отношение към Народното събрание, очевидно е заразителен. В първата година от третия си мандат той се е явил на парламентарен контрол само два пъти - през юли 2017-а и през юни 2018-а. И ето, че и един чиновник, назначен на по-висока длъжност, без свян и с високомерие си позволява да игнорира покана от представителите на народа.

Съвсем друг е въпросът  какъв авторитет създават самите те на парламента сред обществото с нискокачествените си дебати и махленско говорене.

От обясненията на Асена Стоименова стана ясно, че забранената субстанция валсартан в 62 лекарства за сърце и високо кръвно била само предполагаемо канцерогенна. Отнасяло се за потенциална канцерогенност на съставката  и ставало дума за превантивна. мярка.    

"Наличието на този примес се обяснява с промени в производствения процес от китайския производител през 2012 година. Към момента няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти след 2012-а, както и че проблемът не е с шестгодишна експозиция", разясни професорката. Стоименова увери, че при наличието на нова информация списъците на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъдат актуализирани и ще бъде уведомено здравното министерство. Все още обаче нямало нищо официално, а нашата агенция била в непрекъсната връзка с Европейската агенция по лекарствата и националните регулаторни органи на страните от Европейския съюз.

"Не всички партиди лекарства са спрени, защото има и незасегнати", допълни привиканата професоркаи и потвърди цифрата, изнесена по-рано от БСП - че у нас повече от 160 хил. пациенти приемат тези продукти. Актуализираният списък на незасегнатите продукти, които са 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на ведомството. Всеки един лекар можел да разчита и на още 138 продукта. Имало достатъчно налични алтернативи, каза още ръководителката на агенцията по лекарствата. Но от БСП заподозряха частни интереси.

"Хората основателно задават въпроса дали оставените в мрежата медикаменти, съдържащи валсартан, не съдържат определената като токсична субстанция диметилнитрозамин. В обществото се поставят и други въпроси -  да не се окаже, че целият проблем с лекарствата е продиктувана от други частни интереси", попита проф. Георги Михайлов, който беше инициаторът на поканата към проф. Стоименова да дойде в парламента и да даде разяснения. По думите му се предписвала и терапия на различни цени от тази, която досега са получавали пациентите.

Социалистът Георги Гьоков пък констатира, че в публичното пространство се разнасят различни списъци с лекарства. "Единият е с 62 лекарства, които са блокирани или оттеглени, друг - актуализиран списък на лекарства, които не са оттеглени от фармацевтичната мрежа", отбеляза депутатът. Колежката му Дора Янкова пък подчерта, че е странно един толкова важен за здравето на много хора проблем да бъде решен чак след седмица.

В четвъртък (12 юли) депутатите приеха и окончателните промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им получават хората с трайни увреждания. Базата за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще е гарантираният минимален доход, определен от Министерския съвет.

Право на месечна добавка съобразно вида на увреждането ще имат лица над 18 години със затруднения в придвижването от 50 до 70.9 процента. Досега процентът беше 70. Месечната добавка за социална интеграция ще е 15% от гарантирания минимален доход. Добавката за лица с 50 и над 50 на сто, със 71 и над 71 на сто, както и с над 90 на сто намалена работоспособност ще е в размер на 20% от гарантирания минимален доход. Хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто намалена работоспособност и военноинвалидите ще имат право на добавка, която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист в трикратен размер от гарантирания минимален доход.

Тези промени бяха приети скоростно, на първо четене на 6 юли, а след 6 дни и на второ, но не заради протеста на майки на деца с увреждания, чиято палатка е зад парламента. Корекциите са по повод на решението на Върховния административен съд  да отмени уеднаквяването на размера на добавките за хората с увреждания. Мотивът е, че обвързването на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещ критерий по закона са индивидуалните потребности на хората. Към май тази година броят на лицата с увреждания, които получават месечна добавка за транспортни услуги, е 497 145, а за информационни и телекомуникационни услуги - 70 608.

Facebook logo
Бъдете с нас и във