Банкеръ Daily

Общество и политика

ЧЕЗ обезопасява щъркелови гнезда

ЧЕЗ Разпределение България обезопаси 355 щъркелови гнезда за последния разрешителен период септември 2019 г. – февруари 2020 г. Дейностите бяха извършени в рамките на проекта „Живот за птиците“, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците/. 

В рамките на проекта компанията обезопаси 459 стълба по осем различни електропровода в защитената местност на Кресненското дефиле, на територията на природен парк Врачански Балкан, защитена местност Персин в област Плевен, в района на Дупница и Монтана.  В местност Персин компанията монтира и 138 маркиращи устройства по електропровода, които намаляват риска от сблъсък на птиците в него. 

През настоящата година, след отмяна на извънредното положение, ЧЕЗ Разпределение  ще стартира обезопасяването на 1 132 стълба по 26 различни електропровода в районите на Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Сливница и Своге, а през следващия разрешителен период за работа с щъркелови гнезда компанията планира да обезопаси още 300 гнезда. 

За втора поредна година партньорът по проекта за защита на птиците – БДЗП, дава възможност за наблюдение чрез уеб камера на живота на щъркелите в  гнездо в село Драгушиново, община Самоков. Това може да се направи на адрес free-webcambg.com, в секция „Разни“.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България” цели защита на живота на птиците и осигуряване на възможности за безопасно гнездене. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във