Банкеръ Daily

Общество и политика

Четвъртото "Велико народно въстание" премина без напрежение

Четвъртото издание на протестната акция "Велико народно въстание" премина спокойно. На 87-ия ден от началото на антиправителствените протести в столицата дойдоха много хора от различни градове на страната, за да подкрепят демонстрацията.

Затворени за движение бяха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняваха сградите на парламента и Министерския съвет и не допускаха хората към булевард "Дондуков". Пред сградата на президентството нямаше полицейски постове. 

До 21 ч. обстановката пред Министерския съвет и Народното събрание бе спокойна, чуваха се музика и викове "оставка".  След това хората тръгнаха от площад "Независимост", минаха покрай старата сграда на парламента и минути преди 22 ч. се събраха пред катедралата "Св. Александър Невски".  Там останаха около 30 минути като периодично скандираха: "Оставка". След това шествието стигна до "Орлов мост" и блокира движението по него.

За трите месеца, откакто се провеждат, протестите са постигнали много и дори в Европа вече знаят какво се случва в България. Това заявиха от т.нар. Отровно трио пред демонстрантите. Бяха отбелязани и други постижения на протеста - смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма. 

Излъчено беше и видео, изпратено до Европейския парламент, за липсата на свобода на словото, корупционните практики и необходимостта от реформи.

Гласът на българския интелектуалец беше определен като нова фаза на протеста. От трибуната беше изразена благодарност към над 500 интелектуалци, подкрепили каузата.

Група от около 20-ина души се събра на протест в палатковия лагер пред общината във Варна, предаде БНР. 

Протестно автошествие срещу управлението блокира и движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.  Участниците спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" около 17 ч. Блокадата продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути.

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата "Велико народно въстание". За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във