Банкеръ Daily

Общество и политика

Четвърто денонощие продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен

Четвърто денонощие продължава протестът на главния път Ямбол-Сливен заради искането да бъдат евтанизирани прасетата от "задния двор".  Хората твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им. 

Един от недоволните е Желязко Христов. Той категорично отказва да убива прасетата си. По думите му ще ги запали, но нито едно няма да убие. Пред Нова телевизия граждани разказа защо подкрепят протеста на хората. Те искат оставката на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев и да се спре искането за избиването на животните. Недоволните остават на протест за неопределено време. Заради продължаващата блокада полицията отбива движението по обходни маршрути.

Междувременно от днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Срокът за това изтече в петък. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

От днес се забранява и достъпът на туристи до хижа "Здравец", за да се избегне възможност за разпространение на заразата. Очаква се да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във