Банкеръ Daily

Общество и политика

Четвъртата ковид вълна идва, разумът в политиката - не!

Пандемията няма да чака политическите разпри да приключат, партийните лидери да преглътнат егото си, а депутатите да гласуват актуализацията на бюджета. 

Служебното правителството на Стефан Янев встъпи в длъжност през май с единственото уж задължение да организира предсрочните избори за 46-о Народно събрание, а му се наложи да се занимава с какво ли не: да открива потънали държавни милиони, да запушва дупки, да разплита измамни схеми дори в болниците, да воюва с Агенцията по вписванията и т.н. През това време наближаващата четвърта вълна на пандемията остана някъде на заден план.

Някои от парламентарно представените партии чак сега подхванаха темата, добавяйки и тази точка към очевидно

започналата предизборна кампания.

Докато беше топло, а заразените малко, никой не обръщаше сериозно внимание на COVID-19. Българите поначало не сме сред най-силно желаещите да се ваксинират. А какво остава през лятото, когато броят на заразените беше нисък? Възмущението от предишното редовно управление, на което се падна да се справя с първата и втората вълна на заразата, сякаш се превърна в неприязън и към всичко, свързано с вируса. Разкритите схеми за източване на Здравната каса внесоха допълнително недоверие и засилиха усещането, че нещо ни цакат с цялата тази работа.

Набързо бяха забравени множеството въпроси, които изникнаха, когато хората умираха на стълбите пред болниците - за качеството на живот у нас, за здравната профилактика, за недъзите на доболничната и болничната помощ, за унизителното заплащане на медиците и тлъстите заплати на някои техни шефове... Кабинетът на Борисов първоначално реши да закупи основно един вид ваксина, която накрая почти целият свят определи като най-малко надеждна. Ами медицинските консумативи и респиратори, купени от Китай на тройни цени? Стана ясно, че от ГЕРБ са превърнали пандемията в дойна крава, само че тя не се интересува нито от кражби, нито от политика. 

Противниците на служебното правителство разтълкуваха разкритията на злоупотребите в здравната система като опит да бъдат накарани хората да не се ваксинират. Нищо че и по времето на Борисов ваксинационната кампания креташе. 

На всичкото отгоре

и прокуратурата се зае да разпитва

служебния здравен министър Стойчо Кацаров за предприетите мерки във връзка с наближаващата четвърта вълна и дали ресорното ведомство планира ваксиниране с трета доза. Колкото и да е странно, в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година са предвидени за информационна кампания малко над 10 000 лева.

Впрочем някои политици все още дъвчат темата "за или против ваксините". Лидерите на партии очевидно не искат да правят категорични послания за ваксинирането, за да не изгубят по-скептичните сред потенциалните си избиратели.

Главният държавен инспектор Ангел Кунчев настоя за ограничения на браншове, в които персоналът не е ваксиниран, което предизвика недоволството на бизнеса и особено на някои негови сектори. Това постави здравния министър в положение да се допитва до браншови организации какви мерки и как да бъдат предприети, вместо обратното. Но какво ли у нас е като в нормалните държави?

Актуализацията на бюджета се бави, а в нея са заложени и разходи за лекарства, за болнични легла, мерки за предприемачите... Народните представители видяха в разпределението на парите за здраве "нова джипка" и настояха гласуваните на първо четене 120 млн. за покриване на здравните разходи да се разбият по пера. Очакваше се между първо и второ четене на законопроекта за актуализация те да се надпреварват, внасяйки предложения. Но

нищо такова не се случи.

Близо седмица нямаше и дума по темата. Накрая от ГЕРБ настояха да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със Здравната каса 85 процента от прогнозните им бюджети. А също да се възстанови методиката, предвиждаща хиляда лева за работещите на първа линия.

Сред другите им предложения са още 25 млн. за трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства към заплатите на общопрактикуващите лекари и професионалистите по здравни грижи. Идеята на ГЕРБ е от 1 октомври да се изплащат по 600 лева на лекар и 360 лева на специалист по здравни грижи. Същото важи и за практикуващите в ДКЦ-тата. Предишните управляващи искат да се предвидят още 15 млн. лева и за разпределение между общинските болници за октомври, ноември и декември.

Сметките на БСП обаче да се съкратят сроковете за гласуване на бюджетната актуализация, за да е сигурно, че тя ще бъде приета преди разпускането на парламента, не излязоха в пленарната зала. Появиха се възражения, че така нямало да остане време за разглеждането на други законопроекти, които вече са над сто. Явно реализмът не може да надделее над емоциите и в сегашното Народното събрание.

Междувременно

неупотребените дози ваксини

спешно се продават и даряват. Правителството възнамерява да продаде 100 000 дози от "Модерна", да дари 51 480 дози от препарата на "Пфайзер-Бионтех" на Република Северна Македония, а 172 500 от "АстраЗенека " да предостави на Бутан. 

С Бутан сме нещо като братовчеди - това е една от най-слабо развитите държавици в Южна Азия. Но за разлика от нас е на осмо място сред 20-те най-щастливи страни в света. Ех, Бутан, Бутан, като демократична конституционна монархия със сигурност не знаеш какво е всичките ти парии в парламента да са в опозиция. Ама не на пандемията, нито на задаващата се криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във