Банкеръ Daily

Общество и политика

Четирима са уволнени от фонд "Земеделие"

Васил Грудев

Вече има четирима уволнени служители от Държавен фонд "Земеделие", като най-високо стоящият от тях е началник на отдел. Мотивът за отстраняването им е съмнение в съвестното изпълнение на служебните им задължения. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Васил Грудев, който встъпи в длъжност на 19 юли тази година.

"Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои в нея", заяви пред БНР Грудев. Той обясни, че за него разликата между лоши и добри герои е дали са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват средствата, вместо те да отиват по предназначение. Директорът изрази готовност да отстрани "кърлежите от системата", след като ги идентифицира и уточни, че вече има уволнени четирима служители на фонд "Земеделие" 

Той обеща, че ще се постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация. По програмата за най-малките земеделски производители обаче няма да се усвоят изцяло до края на годината. "Рисковете към края на годината са такива, че за да се справим с тях, ще трябва да извършим плащания със средства от Програмата за развитие на селските райони", обясни Грудев . Той увери, че най-късно до девет месеца ще навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във