Банкеръ Daily

Общество и политика

Четирима полицаи са с обвинения заради насилието срещу протестиращи

Разследването е взето на специален надзор, като то се води от следовател от Софийската градска прокуратура.

Видеозаписът "под колоните на Министерски съвет", на който се виждат кадри с насилие срещу протестиращи е изследван по предвидения в закона ред. Във връзка с него на четирима души, които са били полицаи към момента на деянието, са повдигнати обвинения за причиняване на лека телесна повреда, като наказанието, което могат да получат е две години затвор или пробация, съобщиха от прокуратурата в понеделник, 16 август. 

Потресаващите кадри от официалните охранителни камери бяха излъчени в петък по време на парламентарната комисия, проучваща полицейското насилие по време на антиправителствените демонстрации миналата година.

"Органите на досъдебното производство в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина по реда и със средствата на Наказателно-процесуалния кодекс, което е и един от основните принципи на наказателния процес.", посочват от прокуратурата във връзка с разследването на насилие над протестиращи от служители на МВР.

Разследването е взето на специален надзор, като то се води от следовател от Софийската градска прокуратура. По делото са били извършени множество действия по разследването. Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео - техническа експертиза.

Видеото е от охранителна камера на НСО, която се намира при главния вход на Министерски съвет. На кадрите се вижда насилие над протестиращи граждани при колоните на сградата на правителството. Записите са от вечерта на 10 юли 2020 г. На тях се вижда как служителите на МВР удрят с юмруци, ритници и палки задържаните протестиращи. Виждат се и полицаи, които мият лицата и очите си с вода, защото им е прилошало. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във