Банкеръ Daily

Общество и политика

Четирима младежи, спасявали хора от пожар, бяха отличени от президента

S 250 4d40fded 721c 4ac7 8c34 c70c33aefcd2
S 250 db16a456 2a2b 4e94 b86f c53a63167783

Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от дома в с. Рояк, бяха отличени от държавния глава за проявена смелост и съпричастност. 

На специална церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев отличи и младежи, които в нощта на 22 ноември помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във Варненското село Рояк, отнел живота на деветима души. 

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата получиха Почетния знак на президента.

"Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан. Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност" - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към четиримата младежи.

Действията им промениха хода на трагичните събития, припомни държавният глава:

"Според една поговорка, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село - родителите, семейството, съседите, приятелите, учителите и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк. Всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност".

След като получи отличието, Фуркан Фикретов се обърна към президента:

"Искаме да Ви благодарим с моите приятели за поканата тук. За нас е много голяма чест да бъдем тук, сред вас. Пожелаваме Ви весели празници и бъдеще жив и здрав".

Учениците са възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" в Дългопол. Ето какво споделиха те:

"Ние бяхме на центъра. Бяхме на гости в Октай и там видяхме, че пуши сградата. Слязохме долу на бегом да видим какво става и видяхме как сградата гори, но нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме".

"Чувството да помагаш на толкова много хора е много странно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, но после като влязохме вътре, сякаш нищо не е станало".

При пожара на 22 ноември загинаха 9 души, а останалите 49 обитатели на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.  ​

Селим, Октай, Мерт и Фуркан получиха награда и от Министерството на образованието и науката. 

"Гордеем се, че в България има младежи като вас. Възхищавам се, че сте рискували живота си във върховно себеотрицание. Човещината спасява, буквално и преносно". С тези думи просветният министър Николай Денков поздрави при награждаването им учениците.

За доблестната си постъпка четиримата ученици получиха грамоти, таблети и изданието "Символите на България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във