Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧЕТИРИДЕСЕТ РОКАДИ ПО БАНКОВИТЕ ВЪРХОВЕ

След новите собственици неминуемо идват и нови мениджъри. И това правило най-ярко се проявява в банковия сектор. Обикновено завъртането на мениджърската рулетка е сигнал, че или в банката нещо не върви като хората, или че собствениците смятат да сменят политиката й. А когато една кредитна институция се поема от нови акционери, те неминуемо се опитват да наложат своите бизнесидеи.


2000-ата спокойно може да бъде наречена година на банковите продажби и на рокадите във висшия мениджмънт - някои драматични, други логични.

Мениджърската ротативка в ЕКСПРЕСБАНК се завъртя веднага след като през септември миналата година тя стана собственост на френската Сосиете Женерал. Галите имаха намерение бързо да овладеят мениджмънта на банката, която бе преименована на SG ЕКСПРЕСБАНК. Първият им опит обаче се провали, тъй като Санди Жилио и Даниел Пети не успяха да получат сертификати от БНБ за упражняване на банкерската професия у нас. Причината бе в несъответствието на техните дипломи с нашите изисквания - за висше юридическо или икономическо образование. Двамата французи заедно с колегата си Робер Франк - дотогава шеф на клона на френската банка у нас, бяха назначени за прокуристи на SG ЕКСПРЕСБАНК. Това не им попречи да вземат в ръце реалното й управление. Но всеки от тримата имаше право да подписва всички важни за банката документи заедно с един от тримата й изпълнителни директори - Иван Константинов, Мария Добрева и Красимир Жилов.


Явно водената от французите политика не пасна на управленските схващания на Иван Константинов, който на два пъти подава оставка. Втория път (макар и с близо месец отлагане) тя бе приета от надзорния съвет (на 10 май 2000 г.). В управителния съвет на SG ЕКСПРЕСБАНК останаха Мария Добрева, Красимир Жилов, Елена Бакалова и Пламен Дечев.


През юли

БНБ издаде на Санди Жилио сертификат

за член на УС на банката (Даниел Пети така и не успя да го дочака, тъй като излезе от системата на Сосиете Женерал.)


Вестник БАНКЕРЪ научи, че надзорният съвет, в който влизат Жан-Луи Матеи, Роже Сервоне и Люк Бара, ще подаде отново документите на Санди Жилио в БНБ, но този път с молба да му бъде издаден сертификат за изпълнителен директор. Когато го получи (много вероятно е това да стане до края на септември), французинът ще може да заеме овакантеното от Иван Константинов място.


Самият Константинов не се задържа дълго извън банковия сектор и на 2 юни бе избран в

надзорния съвет на Корпоративна банка

Това стана веднага след като десет дружества от САЩ, Германия, Лихтенщайн, Великобритания и от територии под юрисдикцията на британската корона купиха (на 16 май 2000 г.) от БУЛБАНК 99.9% от капитала на Корпоративна банка. Новите собственици освободиха стария съвет на директорите, в който влизаха представителите на БУЛБАНК Кирил Калинов, Радостина Радева и Александър Пръвчев, както и главният изпълнителен директор на Корпоративна банка Венцислав Антонов. Малко по-късно от банката се оттегли и другият изпълнителен директор Камен Генов.


Новите акционери на Корпоративна банка въведоха двустепенна структура на управление и избраха тричленен надзорен съвет с председател Румен Люцканов, заместник-председател Иван Константинов и член Илиан Зафиров. Тримата надзорници пък назначиха за членове на управителния съвет и изпълнителни директори Цветан Василев и Камен Генов, който в края на юли бе заменен от Теменуга Газдова. Общото между Василев и Газдова е последното им работно място - ТБ България Инвест Банк. А иначе в мениджърския актив на Цветан Василев е вписано и участието му в директорския борд на ЦКБ - от средата на 1996 до август 1999 година.


От доминираната от Алианц България Холдинг банка Теменуга Газдова бе освободена на 28 май 2000 година. На нейно място

акционерите на България Инвест

избраха Олег Недялков, който бе назначен за главен изпълнителен директор. Страхил Виденов и ексфинансовият министър Димитър Костов са другите двама изпълнителни директори на банката, като първият отговаря за нейната ликвидност, пазарите и финансовите продукти, а вторият - за кредитирането, информационните технологии и счетоводството.


Акционерите на България Инвест извадиха от съвета на директорите й Росен Димуларов и Снежана Христова и на тяхно място избраха Теменуга Ненова, изпълнителна директорка на застрахователно и презастрахователно акционерно дружество Алианц България, и София Христова - изпълнителна директорка на пенсионноосигурително дружество Алианц България.


Председател на съвета на директорите и след това акционерно събрание остана Димитър Желев, а негов заместник е Атанас Табов.


Емоциите се отприщиха след

промените в БРИБАНК

Общото събрание на акционерите избра на 7 април 2000 г. в надзорния съвет на банката Медикус-КСЛ Трейдинг - дружество, контролирано от строителния предприемач Славчо Христов. Събитието бе последвано от шумна медийна акция, описваща го като едно от централните фигури на т.нар. кръг Олимп. После дойде покупката на Стопанска банка, покрай която ескалира ново напрежение - най-вече във вестникарските заглавия.


През април БРИБАНК се раздели с председателя на управителния си съвет и президентски съветник Красимир Ангарски и избра на негово място изпълнителния директор на банката Росица Лисичкова. Но през юли 2000 г. надзорниците на БРИБАНК поискаха от БНБ да издаде сертификат на Георги Прохаски за член на управителния съвет с идеята след получаването му той да стане негов началник. Достоен заместник на Ангарски ли е Прохаски? На икономическото и финансовото поприще последният се прочу като председател на директорския борд на Българска фондова борса, директор на Центъра за икономическо развитие и съветник на ексвицепремиера Александър Божков.


Третата шумна медийна атака срещу БРИБАНК дойде след новината, че синдикът на Стопанска банка Владимир Георгиев е назначен за изпълнителен директор на БРИБАНК. Според прокуриста й Светослав Божилов, Георгиев най-добре познавал проблемите на Стопанска банка като неин досегашен синдик и затова е взет на работа в БРИБАНК. Сега вече Георгиев има сертификат от БНБ, който му позволява да бъде изпълнителен директор на наедрялата след покупката на Стопанска - БРИБАНК. А от 1 септември започва активната си дейност (в преименуваната на Стопанска и инвестиционна банка) и новият председател на управителния й съвет - Георги Прохаски.

Любомир Димитров се оттегли

от Токуда Кредит Експресбанк. Оставката му като член и председател на надзорния й съвет бе закономерна и се предхождаше от поредния остър сблъсък между основните акционери на банката - японците от Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз (собственост на Токушукай Медикъл Корпорейшън), застрахователното дружество Булстрад, чийто представител бе Димитров, Лейди ВСМ и Легист Консултинг (последните две дружества са контролирани от Славка Иванова и Чавдар Държиков).


Конфронтацията между собствениците на банката бе гарнирана с поредния краткосрочен арест на Румен Сербезов - довереното лице на японския собственик д-р Тарао Токуда, и с размяна на компромати в печата. По време на общото събрание, което се състоя на 7 юли, отстранената от управлението Славка Иванова и Чавдар Държиков се противопоставят на увеличението на капитала на банката от 15 млн. на 20 млн. лева. От Булстрад пък предлагат блокиращата квота при решенията на общото събрание да имат 25% от акциите (а не 33.34%, както бе досега), но японците отхвърлят това искане. В отговор на твърдата им позиция застрахователната компания не издига своя кандидатура на мястото на досегашния си представител в надзорния съвет на банката Любомир Димитров. Затова общото събрание избра за надзорници само представители на японските акционери - Такахито Охаши, Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз и Токушукай - София като юридически лица.


Промени в управителния съвет не бяха направени и банката продължава да се ръководи от досегашните си изпълнителни директори Розалина Нацева и Венцислав Велев, както и от члена на управителния съвет Асен Златанов.


(Следва)

Facebook logo
Бъдете с нас и във