Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧЕТИРИ ВАРИАНТА ЗА БЪЛГАРСКИ СИНИ КАСКИ В ЛИВАН

Четири варианта за участие на български сини каски в мисията на ООН в Ливан бяха обсъдени на съвместното заседание на парламентарните комисии по външна политика и отбрана на 30 август. Те бяха представени от началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков. Три от вариантите са в рамките на евентуална сухопътна операция. Първият предвижда изпращането на 50 елитни командоси за охрана на ВИП-персони, вторият на инженерен взвод за възстановяване на разрушената инфраструктура и третият на екип от лекари и медицински екстри. Четвъртият вариант е участие в миротворческата мисия на фрегатата Дръзки, която бе купена на старо през миналата година за 23 млн. евро от Белгия.
По всичко изглежда, че най-изгодно за правителството би било командироването край ливанските брегове на 28-годишния плавателен съд, който сега е флагман на военноморските ни сили,. В този случай България ще изпрати контингент от 130 души, колкото е екипажът на Дръзки. Най-важното предимство на военноморска мисия в сравнение със сухопътната е, че така ще се минимализира рискът за нашите миротворци. Те ще са далеч от зоната на бойните действия и демаркационната зона, която сухопътните части на ООН ще контролират.
Професионалното ръководство на армията силно подкрепя точно този вариант. Според заместник командващия ВМС контраадмирал Пламен Манушев изпращането на кораб от този мащаб и с това въоръжение ще е най-безопасно за хората. Фрегатата представлява сложно техническо и бойно съоръжение и може да се защитава изключително ефективно по море. Там матросите няма да са в окопи, изложени на опасност от непосредствена стрелба. Освен това фрегатата Дръзки е напълно оперативно съвместима с корабите на НАТО и издръжката й няма да се плаща от бюджета на военното ведомство, а от ООН. В момента Дръзки, под командването на капитан 3-и ранг Панчо Панев, се намира в турската база Гьолджук за участие от 10 септември до 10 октомври в учението на алианса в Средиземно море Актив Индевър. Тоест флагманът ни ще е практически в непосредствена близост до Ливан, което е още един плюс в подкрепа на становището страната ни да участва в миротворческата мисия по море, а не по суша. По неофициална информация обаче това предложение е било отхвърлено от ООН, тъй като много държави са изявили подобно желание.
Съвсем друго ще е, ако кабинетът се спре на сухопътна операция с изпращане на 50 елитни командоси от ротата за специални операции в Пловдив за охрана на ВИП-лица. На всички е ясно,че крехкото примирие в региона лесно може да бъде нарушено. Пък и да носиш службата при 40-градусови жеги, проблеми с водата, висока средиземноморска влажност и висок риск от зарази и болести си е сериозно изпитание.
Със същите условия ще трябва да се съобразяват и участниците в евентуален инженерен взвод. Безспорно в Ирак българските рейнджъри натрупаха богат опит във възстановяване на разрушената инфраструктура като мостове, пътища, жилищни, военни сгради и др. В този случай освен косвени ползи за военното ни ведомство ще има и преки финансови постъпления. За всеки възстановен обект от инженерната ни част България ще получава пари от ООН. От световната организация ще заплащат и възнагражденията, и застраховките на контингента ни. Твърди се, че българските миротворци ще взимат между 65 и 85 долара на ден плюс допълнително възнаграждение в зависимост от степента на риска. За около 3 хиляди долара има наплив на желаещи да заминат за Ливан от командосите ни в Пловдив. Но на фона на общата еуфория като че ли се забравя, че половината от територията на Ливан, в която се водиха бойни действия, е минирана от Хизбула.
Най-приемлив от гледна точка на личната сигурност, изглежда вариантът с изпращането на екип от военни лекари и медицински сестри. Техните заплати и осигуровки също ще се плащат от ООН, а и ще са значително по-големи от тези на командосите ни или на инженерната ни част. Ливан изпитва остра нужда от медицински специалисти и местната власт е готова допълнително да заплаща на хората с бели престилки.
Рисковете са от различен характер - не може да има лесна мисия в Ливан, каза председателят на парламентарната Комисия по външна политика Соломон Паси. Той отхвърли възможността България да се откаже от участие в международната мисия, по примера на Румъния, която заяви, че няма да изпраща контингент, а ще предостави само финансова помощ.
Според заместник-председателя на Атака Петър Берон пък е несериозно да предлагаме фрегатата си, както и 50 командоси или 40 инженери, докато други държави участват в многонационалните сили с контингенти от по 1000 и 2000 души минимум. Най-реалистично е да участваме с медицински екип, категоричен бе Берон. На другия полюс бе шефът на Генералния щаб генерал Стойков. Според него всяко наше участие за опазване на мира в Ливан ще е плюс за международния авторитет на страната.
Окончателното предложение на кабинета първо ще бъде гласувано в Народното събрание. Според разчетите на ООН обаче контингентът ни трябва да пристигне в Ливан най-късно до 60 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във