Банкеръ Daily

Общество и политика

Четири самолета F-15 на САЩ вече са в Граф Игнатиево

В авиобаза Граф Игнатиево бяха предислоцирани днес четири самолета F-15 от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ, които ще участват заедно с български МиГ-29 в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни.  

От Министерство на отбраната съобщиха, че съвместният Air Policing ще се проведе в периода 9-16 септември.

Правителството прие решение за усилване на охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и на САЩ на 24 август.

"Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от НАТО, от нашите партньори. Цялата мисия, която ще продължи за около седмица ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор", обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.

При изпълнение на съвместни задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, подчертават от военното ни ведомство.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. От МО напомня, че решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във