Банкеръ Daily

Общество и политика

Четири плажа в Бургаско са замърсени с катранени топчета

Четири плажа в Бугаско са замърсени с катранени топчета. Експерти от Регионална инспекция по околна среда и води в Бургас издадоха предписания на концесионерите да ги почистят.

РИОСВ-Бургас съобщиха, че са извършили проверки на ивиците в Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой след сигнали на граждани за наличие на мазутни топчета. Инспекцията е изпратила и запитване до "Морска администрация"-Бургас, която е компетентен орган за извършване на контрол за опазване на морската среда от замърсявания от плавателни съдове. Отговорът на "Морска администрация" е, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. Същите топчета дълго време се намират на дъното на морето и после се изхвърлят на брега при силен вятър и вълнение, смесени с разпилени отпадъци. В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването, съобщи БТА.

Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на България, където е невъзможно да се проведе разследване. Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ - Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във