Банкеръ Daily

Общество и политика

Четете в новия брой на "Банкеръ"

Законите "КТБ" работят, но пари повече не чакайте!

Синдиците на КТБ обявиха, че започват изплащането на повече от половин милиард лева от първата частична сметка за разпределение на приетите вземания на кредиторите. Проблемът  е, че с разпределението масата на несъстоятелността ще олекне решително откъм реални активи, а неразпределените и постъпващи средства ще стават все повече залог на нездрави интереси.

 

Радан Кънев: Ако стана евродепутат, ще работя за промяна на ЕНП

Благодарение на "Апартаментгейт" и скандала с къщите за гости ние видяхме кражбите на дребната партийна номенклатура и добихме по този начин представа за изключителния мащаб на кражбите на партийните върхушки на същинските управляващи партии ГЕРБ и ДПС. А и на БСП, които са управлявали по същия начин и в същата коалиция с ДПС дълго време.

 

Още 44 години ще са необходими на България, за да догони Европа

Годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на националната икономика през 2018 г., представен от ръководителя на проекта доц. Виктор Йоцов, е безмилостен. В него е посочено, че ръстът на БВП през 2018 г. е 3,1 процента. А данните за темпа на икономическия растеж показват, че сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далеч в бъдещето.

 

Щрихи към облика на съвременния български народен представител

Докато творците в Народното събрание ваят собствения си лирично-романтичен образ на строители на съвременна България, Европейската сметна палата ще проверява българските магистрали за това дали средствата на ЕС са били охарчени по предназначение или не. С това проверките няма да свършат - одит трябва да има за къщите за гости, за "Апартаментгейт", за задкулисието в Темида и политиката.

 

От утре ЕС живее "на кредит"- изчерпал е ресурсите си за годината

Ако целият свят живееше като европейците, човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година", се подчертава в доклад на Световния фонд за природата. В ЕС живеят 7 процента от световното население, но потребява 20 процента от биокапацитета на Земята, се казва още там.

 

Ангелкова обслужи и братя Диневи

Без никакво състезание известните морски бизнесмени Динко и Йордан Диневи , чрез фирмата си „Венид бийч“ ООД, в която техен съдружник е и  Георги Чапкънов, за пореден път са узаконили правата си над плаж „Св. Влас-централен“  за следващите пет години. Всичко това се е случило благодарение на министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

Да затворим еврохранилката

Истински необходимият на българското общество дебат е за това – защо сме член на ЕС, какво искаме да постигнем, как да влияем върху решенията в европейските институции, отчитайки скромните си възможности. На тези въпроси трябва да отговорят партиите и кандидатите за предстоящите евроизбори. Но искрено желание да се говори на тази тема няма.

 

2018-а: Годината на излъганите очаквания по отношение на депозитите

Влизането в еврозоната, дори и да донесе намаляване на лихвите по кредити, то няма да бъде за сметка на банките и тяхната печалба, а на нашите депозити. Всеки един с пари в банката или ще получава по-ниска лихва, или ще трябва да плаща за това, че неговите пари стоят в банките, твърди  доц. д-р Григор Сарийски.

 

Брюксел ни слага вилицата на врата заради "такса смет"

Българската стопанска камара алармира, че не е изключено  Европейската комисия да накаже България именно защото е  загърбила  принципа "замърсителят плаща" , когато отговорните институции  определят  таксата "смет". Работодателската организация изпрати жалба до Брюксел заради несправедливото изчисляване на таксата за  потребителите от бизнесструктурите  у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във