Банкеръ Daily

Общество и политика

Честни, спокойни и успешни са били евроизборите според ЦИК

Машинният вот спрямо предходните избори е намалял. Централната избирателна комисия се отчете за проведените евроизбори пред правната парламентарна комисия. Честни, спокойни и успешни са били те според Стефка Стоева от ЦИК. Избирателната активност е била обичайна за страната за този тип избори. Все пак според Комисията с основание гражданите били чувствителни към честността на изборния процес.

Оказва се, че няма ръст на гласуването с машини. Този тип вот дори е намалял спрямо изборите за президент и вицепрезидент. 158 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели на евровота. В секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина. Около 59 лева струва глас чрез машина, а с хартия е 77 стотинки. Увеличаването на секциите с машинно гласуване на местния вот вероятно ще доведе и до повишаване на грешките в протоколите на СИК и може да повлияе на резултата, смята Стефка Стоева.

В 77 секции на евровота са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа. Близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки при отчитане на действителните гласове или на преференциите. Те обаче не водят до промяна на резултатите. Спецификите на предстоящите местни избори изисква уникална настройка на отделните машини за отделните секционни комисии в страната, като някъде трябва да се настроят за 3, а другаде за 4 вида избор.

Предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници, 265 вида бюлетини за кметове на общини, 35 вида бюлетини за кметове на райони и 3187 вида бюлетини за кметове на кметства. Сериозни затруднения е възможно да има на първия тур при преброяване на преференциите за общински съветници, прогнозираха от ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във