Банкеръ Daily

Общество и политика

Честито Възкресение Христово!

Вестник "БАНКЕРЪ" честити на своите читатели най-светлия християнски празник - Възкресение Христово! В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Иисус Христос да бъдат над всички нас - над целия български народ.

Точно в полунощ Негово светейшество поздрави с "Христос воскресе" немногото вярващи, които бяха дошли на Светата литургия за Възкресение Христово пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Службата започна отвън заради мерките срещу разпространението на коронавируса. На литургията прозвучаха Евангелието и тропарът за Възкресение, и възгласите: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".
След това - отново пред храма "Св. Александър Невски", патриарх Неофит отправи своето Пасхално послание към българския народ. "Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник", каза Негово светейшество. Той добави, че като вярващи знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, не сме сами, защото и днес Бог е с нас.

Отправени бяха и специалните молитви за избавление и изцеление от всякакви болести, които по решение на Светия синод на БПЦ се прибавят към богослуженията и са свързани със сегашната пандемия от коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във