Банкеръ Daily

Общество и политика

Честита нова Тройна коалиция!

Изглежда че, вече може да си "честитим" новото правителство на страната, макар и парламентът все още да не е свикан.  По всичко личи, новото управление ще бъде подкрепено от три политически субекта- ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. След днешното изявление на националистите, че ще подпишат програма за управление с партията на Бойко Борисов и вчерашните изказвания на реформаторите, в които те допуснаха участието си в този формат, нещата вече почти са ясни.

С други думи, съвсем скоро предстои управление на нова Тройна коалиция. При всичките опити да се избяга от подобна формулировка с клишетата "програмно управление", "кабинет на националното съгласие" и т.н.,  по същество бъдещата власт ще бъде точно това. Каквото и да се говори, приликите с 2005 година са твърде очебийни. И тогава победителят на изборите БСП имаше сериозен, но недостатъчен за съставяне на правителство изборен резултат- 34.2%, и тогава се направи опит за правителство на малцинството- коалиция само с ДПС, но не успя и Станишев се принуди да търси по-широка подкрепа. В крайна сметка, се направи правителството на Тройната коалиция под егидата на президента Първанов. Вярно, тогава тя беше социал-либерална, а сега ще е дясноцентристка, но у нас знаем, че подобни категории са твърде разтегливо понятие. А Първанов, и сега леко наднича отзад и дава сигнали, че е готов да удари едно рамо на управлението.

Иначе, управлението на Тройната коалиция като цяло получава противоречиви оценки. Едни смятат, че с умерената си политика то е спомогнало за икономически растеж и приемането ни в ЕС, други го припознават като кабинет, въвел порочни корупционни практики, които продължават и до днес. Сега обаче, подобни спорове едва ли ще са ни от полза.

По-интересно е друго. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на практика през цялото си управление през 2009-2013  г. упорито обвиняваше за всички несполуки предишната власт в лицето на Тройната коалиция. Каквито и проблеми да имаше в държавата, бяха стоварвани със страшна сила върху гърба на "Тройната". До голяма степен той е човекът, допринесъл най-много за негативния имидж на термина и въобще на понятието "коалиция", в което впрочем в целия цивилизован свят не намират нищо лошо или обидно. Често Борисов подигравателно използваше термина и за доскорошното управление на БСП и ДПС с подкрепата на "Атака".

Така че, именно в това е голямата ирония на съдбата. Бойко Борисов, който громеше една Тройна коалиция, сега ще бъде принуден да управлява точно в същия формат, така омразен му доскоро. В случая, може само да му припомним една хубава българска поговорка: На каквото се присмиваш, това ще те застигне!
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във