Банкеръ Daily

Общество и политика

Честит Рамазам байрам на българските мюсюлмани

Днес мюсюлманите празнуват Рамазан байрам. По традиция денят започна с тържествени молитви в джамиите. Празникът, известен още като Шекер байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата си и искат прошка от по-възрастните. За празничната трапеза се приготвят сладкиши и баклава.

Тази година Сахат джамия в Търговище ще остане празна в празничния за мюсюлманите ден, поради изискванията на здравните власти заради пандемията от Covid-19. Байрам намаз бе отслужен тази сутрин на стадион "Димитър Бурков" в парка "Борово око", предаде БНР.

В Разград джамиите ще приемат до 20% от капацитета си, останалите вярващи ще останат в дворовете на храмовете на разстояние помежду си. Молитвите ще са по-кратки.

За първи път мюсюлманите от Кърджали посрещнаха Рамазан байрам извън джамиите. Заради наложените противоепидемични мерки те проведоха общата празнична молитва на открито.

Около 500 души се събраха рано тази сутрин на едно от спортните игрища край така нареченото "водно огледало", спазвайки дистанция помежду си.

Вярващите носеха предпазни маски и използваха собствени молитвени килимчета.

В молитвата участва и кметът на Кърджали Хасан Азис, който каза, че в навечерието на Байрама общината е раздала на местните жители 8 500 маски и 400 литра дезинфектант.

След молитвата за Рамазан байрам се проведе и традиционното за всеки голям празник общо кафе с кмета, попа и мюфтията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във