Банкеръ Daily

Общество и политика

Честит 24 май, скъпи читатели!

България отбелязва днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

През 855 г. Кирил и Методий създават глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превеждат свещените книги. След това се заемат да популяризират християнството сред славяноезичните народи. Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължават делото им. Те получават топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров на 11 май се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Когато през 1916 г. България променя гражданския си календар и го синхронизира с останалите европейски страни, датите на църковните празници се изместват с 13 напред и празникът на Кирил и Методий от 11 май се премества на 24 май. През 1968 г. Българската православна църква също реформира календара си и празникът на двамата светци се връща обратно на 11 май, датата, чествана от предците ни през Възраждането. Българската държава обаче оставя празника на писмеността на 24 май и така се получават два празника на Кирил и Методий - църковен на 11 май и държавен - на 24-и.

Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12-и век и надеждни доказателства, че е бил честван в края на 18-и век.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Честит празник, скъпи читатели!

Facebook logo
Бъдете с нас и във