Банкеръ Daily

Общество и политика

Чешки ден в София

Еднодневен фестивал, наречен "Чешки ден в София", ще се състои на лятната сцена в Борисовата градина от 10 часа. Той се организира от Посолството на Чешката република в София и Чешкия център в столицата. Подготвена е и богата културна програма. 

От Чешкия център отбелязват, че събитието е част от културната програма на чешкото председателство на Европейския съюз. Ще бъдат представени чешки компании, насочени към българския пазар в областта на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот. Темата е един от приоритетите на чешкото председателство и е свързана с целта за изграждане на неутрална по отношение на климата и щадяща околна среда в Европа.

"Чешки ден в София" е финансово подкрепен от чешкото външно министерство в рамките на проект за икономическа дипломация, насочен към подкрепа на чешките износители на чужди пазари.

"Благодарение на финансовата подкрепа на редица спонсори, е подготвена богата културна програма за деца и възрастни. Вярваме, че по този начин ще успеем да повишим популярността на Чешката република като страна с много успешни компании, но също така и като страна, изпълнена с красота, която привлича чуждестранните туристи да я посетят и по време на която те могат да се запознаят с богати културни, исторически, спортни или кулинарни традиции", обявиха организаторите.

Програмата предвижда представяне на компании, куклен театър ("Мале-Мале" - "Разбойническа приказка“ по Карел Чапек), прожекция на клипове на правителствената агенция CzechTourism, прожекция на филмчето "Къртичето", "Аудиенция“ на Вацлав Хавел ще четат Стефан Стоянов и Красен Ханджиев, "Джаз за деца с Венци Благоев".

Ще има обособен кът за приложни изкуства за деца и младежи. Посетителите ще могат да опитат специалитети от чешката кухня и няколко вида чешка бира. 

Чешкият център в София е най-старата чешка институция от този тип в чужбина, а същевременно е и сред най-дълго действащите в България чуждестранни културни организации. Неговата история започва още през 1949 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във