Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧЕШКАТА ПОЩЕНСКА БЕ ОГРАБЕНА ОТ МЕНИДЖЪРИТЕ СИ

Кошмар за трите милиона дребни спестители бяха дните и нощите от 12 до 19 юни. Не по-малко драматични бяха и за правителството на чешките социалдемократи и за ръководството на Чешката народна банка (ЧНБ). Призори в петък (16 юни) то решава да се изземат всички пълномощия на сегашния мениджмънт на Инвестичний а пощовний банк (ИПБ). В същия ден, само че няколко часа по-късно, полицаи от отряда за борба с тероризма с черни качулки, с бронирани жилетки и автомати нахлуват в централната сграда на банката в Прага, за да съпроводят назначения от ЧНБ пълномощник. Сегашният мениджмънт на частната банка е принуден да напусне сградата през шпалир от полицаи. По-голямата част от капиталите на ИПБ е собственост

на европейския филиал на Номура

а на чешката държава се падат само 30 процента.


В ранните часове на 19 юни се яви още една новина: че ИПБ е купена от втората по големина чешка банка - Чехословашката търговска банка (ЧСТБ), купена неотдавна от белгийската КВС. Три дни по-рано правителството и ЧНБ приеха безпрецедентна мярка - обявиха 100% гаранция върху влоговете на трите милиона граждани. От началото на тази седмица хората, вложили парите си в ИПБ, стават автоматично клиенти на новата банка - собственик - ЧСТБ.


Такова покровителство и благосклонност от страна на държавата не е прилагано към никоя друга от фалиралите банки. Чешкият министър на финансите Павел Мертлик, който е и заместник министър-председател, обясни, че ако правителството бе допуснало ИПБ да се срине, това би означавало неколкопроцентно намаляване на БВП на страната, проблеми в обществения сектор (здравеопазване, социално осигуряване, образование). Не е за пренебрегване и фактът, че трите милиона нейни вложители са и избиратели. А председателят на Сдружението на предприемачите Бедрижих Данда каза, че около 30% от банковите сметки в ИПБ са на дребните предприемачи, което ще има непредвидими отрицателни последици.


Ребусите около действията на разглезените и безскрупулни мениджъри на тази голяма частна банка не са един или два. Най-общо казано, те са изсмукали банката като лимон и прехвърляли са нейна собственост в личните си фирми. Интересни са коментарите около ролята на Номура в покупката на банката. Според чешкия министър-председател Милош Земан в този случай японската компания е била само прекупвач, а не сериозен чуждестранен инвеститор. За подобна склонност на Номура говори и фактът, че тя препродаде на най-големия южноафрикански бирен концерн купените от нея най-атрактивни чешки пивовари - Пилзен-Праздрой и Радегаст. Сега мнозина се връщат назад във времето и си спомнят критиките при продажбата на ИПБ, че Номура не била най-доброто решение (твърдение на Иван Пилип, бивш финансов министър), но не се явил друг кандидат. Самият Клаус в края на миналата седмица, когато събитията бяха най-драматични, бе в САЩ на служебно пътуване. В понеделник (19 юни) той изрази възмущението си, че правителството се е оставило да бъде намесено от шефовете на националната банка в делата на една частна банка и че той не носи никаква вина за станалото преди няколко години.


Размерът на изтеклите в чужбина суми, на невъзвръщаемите кредити и стойността на прехвърлената в личните фирми на мениджърите на ИПБ собственост ще се установяват тепърва от одиторите. Но цифрите, които могат още сега да се назоват, са на заплатите на висшия мениджмънт на тази банка - 25 000 долара плюс още толкова като възнаграждение за допълнителни дейности, както и доживотни застраховки за по 286 000 долара.


Изследователите на банковите фалити в Чехия от последните десет години показват, че висшият им мениджмънт не само не е понесъл никаква материална отговорност за злоупотребите си, но е получил и т.нар. позлатени уволнения. За разлика от тях вложителите са се добрали само до проценти от парите си. По повод на скандала с Инвестичний а пощовний банк чехите си припомнят думите на известния чешки предприемач Томаш Батя, когото тук тачат като пример за честно водене на бизнеса: Не може да има богатство там, където хората са заети с правенето на взаимни измами. Дали това не напомня по нещо българската действителност?

Facebook logo
Бъдете с нас и във