Банкеръ Weekly

Общество и политика

Червен килим и сълзотворен газ за Меркел

Ден след като финансовите министри на еврозоната похвалиха на 8 октомври гръцкото правителство за решителните действия за изваждане на страната от кризата, своята подкрепа изрази и германският канцлер Ангела Меркел, при това лично. Дамата се приземи на 9 октомври на най-вражеската територия на Европа, за да увери гърците, че съчувства на страданията им, но не отстъпва от договорената с Атина стратегия за реформи и бюджетни ограничения.


Шестчасовата визита се охраняваше от над 7 хил. полицаи и снайперисти, които трябваше да държат 50-хилядната тълпа от протестиращи далеч от германския канцлер. Което не попречи на делегацията и на журналистите да видят плакатите с надписи Ангела, ти не си добре дошла, Не плачи за нас, Меркел и Вън от страната на Четвъртия Райх. Знаме на Европейския съюз бе изгорено, а джипове с лица в хитлеристки униформи допълваха площадния декор, напоен с килограми сълзотворен газ, от който клетите туристи, дошли да посетят Акропола, се бранеха с носни кърпички.


Меркел каза, че идва като добър приятел и истински партньор и не желае да раздава оценки или да поучава, а иска самата тя да разбере истинското положение. Трезво мислещи странични наблюдатели и икономисти отбелязват, че хазартната визита на германския канцлер по хазартната покана на гръцкия премиер Андонис Самарас са сложили край на международната изолация на южната ни съседка и са доказали, че Берлин иска Гърция в еврозоната. А това е жизненоважно в момент, когато гръцкото правителство се бори да прокара новия бюджет с поредните съкращения за 13.5 млрд. евро, за да получи международно финансиране.


Доста гърци смятат, че Меркел заслужава поздравления за куража да посети Атина и да се опита да защити позицията на страната си, която на практика е най-едрият паричен донор на закъсалите гърци. Според бившия член на гръцкия парламент Елена Панаритис обаче визитата на германката е продиктувана от по-дълбоки политически подбуди, каквито са парламентарните избори в Германия през следващата година. И че посещението е по-важно за Меркел и за ЕС, отколкото за Гърция. В това със сигурност има висока доза истина, особено като се вземат предвид критиките на германците към политиката на правителството им и новото политическо обкръжение, с което трябва да работи канцлерът.


Появиха се и коментари, че доста гърци не са против Германия и че се наблюдава засилен интерес на семействата да изпращат децата си да се обучават в германски колежи. Прокрадна се и подозрение за заговор на привържениците на драхмата, които имали много силно лоби в Гърция и които искали да припишат неуспеха на държавния капитализъм в страната на външни сили.


Лидерът на най-силната гръцка опозиционна партия Сириза - Алексис Ципрас, се надява визитата на германския канцлер да се превърне във възможност за промяна на обсебената от мания за икономии Европа. Отказът на Меркел да се срещне с Ципрас обаче може да омаловажи посланието й за солидарност с гръцкия народ.


Германският вестник Шпигел пък информира, че Меркел е отправила нещо повече от топли думи към гърците. Тя е използвала пътуването си, за да оповести началото на два конкретни проекта на ЕС, финансирани от Берлин, в подкрепа на здравеопазването и регионалната администрация на обща стойност 30 млн. евро. Което на фона на бюджетните съкращения за 13.5 млрд. евро си е направо капка в морето и няма да умилостиви критиците на Меркел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във