Банкеръ Daily

Общество и политика

Черпим румънски опит в борбата с корупцията

Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещи с прокурор Лаура Кьовеси, която е ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция и с Хория Джорджеску, който е председател на Националната агенция за интегритет. Според Кунева има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с  корупцията, които да имат сходни правомощия.

"Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики", коментира още вицепремиерът и допълни, че структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск. По думите й ключови за борбата с корупцията са  разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители. 

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е този, който следи имущественото състояние на чиновниците. Агенцията се занимава и със сигнали, като определя обхвата на риска от корупция.  

По време на разговорите двамата председатели са представили подробна информация за това как работят подчинените им ведомствата. Любопитното е, че те работят с малък брой добре подготвени кадри, като имат подкрепата на Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Другата седмица двустранните срещи по проучване и прилагане на румънския опит в борбата с корупцията продължават с посещението на правосъдния министър Христо Иванов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във