Банкеръ Daily

Общество и политика

Черпим опит от реномирана университетска болница в Италия

Нови 17 случая на коронавирусна инфекция у нас при 1273 проби са регистрирани за последното денонощие. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Така изследваните са 10 987 на 1 милион население, като в тази бройка не са включени бързите тестове, извършени през последните десет дена, както и голямото проучване в Пловдив, което тече в момента, уточни ген. Мутафчийски.

С новооткритите 17 случая общият брой на заразени с Covid-19 у нас става 2477 души. Седем от новорегистрираните са настанени в болница. С тях намиращите се в момента в болнични заведения стават 198 души, от тях – 20 пациенти са в интензивни отделения. Сред новорегистрираните има и заразена медицинска сестра в Ямбол, като с нея общият брой на засегнатите медицински лица става 255 души.

Излекувани са 53-ма души, като с тях общият брой на преболедувалите инфекцията става 965 души или 39% от всички заразени. Средната възраст на излекуваните е 46.6 години.

За последното денонощие в Пловдив е починал 75- годишен мъж, като той е преместен от областната болница в Пазарджик. Средната възраст на починалите е 65.6 години.

В международен план за последното денонощие в Бразилия има най-много регистрирани случаи– 22 301 нови случая, като с тях общият им брой става 414 661 болни. В Съединените щати новоконстатираните случаи са 20 500 души, като с тях общият им брой става 1 745 000 случая. В Испания новооткритите случаи на Covid-19 са при 510 души, общият брой на заразените е 283 000 души. В Русия са констатирани 8338 нови случая, общият брой на заразените е 370 680 души.

Във Великобритания са регистрирани 2013 души с коронавирусна инфекция за последното денонощие, общият им брой е 367 240 души. От Балканските държави най-засегната е Турция – с 1035 нови случая за последното денонощие и с общ брой на случаите - 159 797 заразени с Covid-19. В Румъния има 165 нови случая, като общият им брой става 18 594 души. В Сърбия новорегистрираните с коронавирусна инфекция са 48 болни; в Гърция – 11 нови случая; в Босна и Херцеговина – 19 нови случая, в Република Северна Македония – 25 нови случая, в Албания – 21 нови случая, като в Хърватия за последното денонощие няма нито един нов случай на коронавирусна инфекция.

След като представи данните в международен план, председателят на Националния оперативен щаб разказа за еднодневно посещение (на 26 май) на екип от Военномедицинска академия в университетската болница „Сан Матео” в Италия – в град Павия, на 20 км от Милано. „Сан Матео” е един от най-старите университети в Европа, изключително авторитетен, с четирима нобелови лауреати, включително там е преподавал Камило Голджи - откривателят на важния за метаболизма на клетката клетъчен органел, наречен „апарат на Голджи”.

По препоръка на „Сан Матео” в състава на българската делегация били двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Отговарящият за спешното звено - проф. Стефано Берлини – представил своя опит, започвайки от първия пациент  с Covid-19, постъпил в „Сан Матео” на 21 февруари в 20.00 часа. От разказаното става ясно, че конструкцията на спешното отделение е подобно на това във Военномедицинска академия – с така наречения двоен триаж. Има някои разлики, които според ген. Мутафчийски са полезни за въвеждане в България: освен меренето на температура, след това ехографско изследване на белия дроб (неособено разпространена практика у нас), след което при заподозиране на коронавирусна инфекция, следва - ренгенография и накрая скенер, като заедно с това се правят и хематологични и биохимични изследвания, насочващи към коронавирусната инфекция.

Италианците са създали перфектна организация по отношение на диагностицирането – за около час и половина излиза резултатът от PCR- теста. Вирусологичната им лаборатория е огромна, с трета степен на защита, включително могат да изолират вируса и имат собствена технология на произвеждане на тестове – с антитела. Това е тяхна патентована методика за диагностициране. Във връзка с това са обменени идеи и Военномедицинска академия в скоро бъдеще ще подпише договор със „Сан Матео” за за обмяна на технологии и идеи.

Завеждащият инфекциозния департамент – проф. Рафаеле Бруно – споделил наблюденията си за най-тежките поражения, които нанася Covid-19 върху ендотела – епителят, покриващ вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Той е изследвал не само нанесените поражения върху белия дроб, но и върху сърдечния мускул, както и върху останалите органи. Неговият екип е описал нещо, което при болните у нас не е наблюдавано. Става дума за кожни промени след преболедуване на коронавирусната инфекция – около месец след прекарване на инфекцията, което също е в резултат на засягането на малките кръвоносни съдове. Проф. Бруно разказал за изследвания, насочени към естеството на заболяването, включващи биопсии на сърца. Такива проучвания са доказали, че коронавирусната инфекция засяга миокарда – т.е. дават отговор на въпроса – дали един болен, който е с Covid-19 и е получил инфаркт, трябва да се смята за починал от инфаркт или от коронавирусната инфекция. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от Covid-19 е такова, че може да предизвика инфаркт.

Италианските специалисти подчертали, че загубата на обоняние (аносмията) е много често срещан симптом, като е възможно други симптоми да се не проявяват.

По отношение на лечението - в „Сан Матео” в последно време не използват хидроксихлорохин, но прилагат антибиотици в същите комбинации, в каквито го правят и във Военномедицинска академия. Използват и антикоагуланти (медикаменти за предотвратяване на кръвни съсиреци), но не използват нестероидни противовъзпалителни средства.

Университетската болница „Сан Матео” е включена в големите световни проучвания за „Ремдесивир” (препаратът, одобрен в няколко държави за лечение на коронавирус), но не споделя, че той има твърде голям ефект, макар и да продължава да работи по него.

Ръководещият департамента по анестезиология и реанимация - проф. Джорджио Йоти – отчел, че има над 42% смъртност при интензивните случаи, като споделил, че едно от най-честите усложнения при тях е пневмоторакс (натрупване на въздух в гръдната кухина, който пречи на белия дроб да се разгъне), и образуване на були (мехури с въздух). Във ВМА имат един такъв случай и това е единственият починал, подложил се на преливане на плазма с дарена кръв от преболедувал коронавирусната инфекция. 

По повод този метод на лечение важна е била срещата на екипа на ВМА с отговарящия за департамента по имунохематология, ръководен от Чезаре Бероти. Той им разяснил цялата концепция за лечение с плазма и антитела. Различното от това, което се прави у нас (във ВМА вече има седем лекувани пациенти с Covid-19 с преливане на прясна плазма), е, че в „Сан Матео” използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Те са отчели, че при преболедували от Covid-19 най-висока наситеност с антитела се регистрира в първия месец след заболяването. До третия месец обаче има рязък спад на антителата – т.е. на третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и за това те не използват плазма от тримесечни болни. Това потвърждава твърденията на различни учени, че имунитетът на преболедували Covid-19 може да бъде много краткотраен. Освен това в „Сан Матео” вече има над 5000 дози с прясно замразена плазма, за да могат да посрещнат евентуална втора вълна от епидемията.

В обобщение на резултатите от посещението ген. Мутафчийски обяви, че във Военномедицинска академия вече започват да работят по някои от протоколите на „Сан Матео”. От италианската университетска болница са им дали всичките си протоколи, които използват – преведени на английски език. Предстои специалистите от ВМА да споделят наученото с цялата научна общност у нас.

При последвали въпроси от страна на журналисти стана ясно, че още тече оборудването на специални помещения, където от доброволци, преболедували Covid-19, да се взима кръв и тя да се обработва по начин, годен за преливане на болни с коронавирусната инфекция.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в началото на юни ще бъде обявено ново разхлабване на мерките, свързано с провеждането на учебни занятие. Освен това Щабът ще предложи премахване на 14-дневната карантина за пристигащите от чужбина, като идеята е да се увеличи надзорът на РЗИ по места – а не толкова по границите, като ще се търсят контактните лица на заразените и ще се ограничават огнищата.

В същото време още дълго време ще се запазят мерките - носене на маски на обществени места, спазване на дистанция, лична хигиена и дезинфекция. 

Дълго чаканата информационна система, събираща данни от всички лаборатории и болници, работещи с Covid-19 в страната, се очаква да бъде пусната следващата седмица. Тази събота и неделя ще се тества дали подаваните ръчно от Щаба данни съответстват на събраната вече информация в системата, обяви ген. Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във