Банкеръ Daily

Общество и политика

Черната кутия на падналия МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е все още в България. Това потвърди заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.   

Стойков нарече поставените от Министерството на отбраната срокове за изпращане „прогнозни“, защото не са били взети под внимание затруднения по изпращането на кутията в Русия. 

"Наистина сроковете бяха прогнозни, без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането й в Русия", каза ген. Стойков, който не се ангажира какви са тези затруднения.

"Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба, включително и за семейството, и мога само да бъда съпричастен към тяхната тъга", каза ген. Стойков в отговор на въпрос за интервю на съпругата на загиналия при падането на изтребителя пилот.

"Ние получихме резултатите от инспекцията към Военна полиция и там прочетохме техните заключения. Не мога да кажа нищо повече от казаното там", каза ген. Стойков, попитан за действия относно участвалите в управлението на полета. "Оттук нататък текат и други проверки, освен тази, свързана с проверката от инспекцията за безопасност на полети към Военната полиция", уточни той на въпрос защо не се говори за наказания.

"Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и някакви предриети мерки", добави генералът.

Несекретна част от доклада на „Военна полиция“ изброи три версии за инцидента от началото на юни. Като най-вероятната причина беше посочена "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа".

"Предизвикателствата са много, нека да бъде обявен първо кабинет, да видим кой ще бъде новият министър и ние ще го запознаем, военната експертиза ще свърши всичко в кратки срокове, за да го въведем в обстановката бързо", посочи ген. Цанко Стойков в отговор на друг въпрос.

Днес той участва в тържествения ритуал във Военната академия, където осем офицери от Випуск "Георги Стойков Раковски" 2021 - I-ва смяна получиха своите дипломи. Офицерите випускници са от специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили". От тях един военнослужещ е от Китайската народна република и един - от Република Северна Македония. Всички офицери завършват с отличен успех. Първенец на випуска е капитан I ранг Петко Якимов.

Трийсет студенти, завършили обучението си в професионалните направления "Национална сигурност" и "Психология" в различни специалности на факултетите "Национална сигурност и отбрана" и "Командно-щабен", също получиха своите дипломи. С отличие завършват 14 студенти. Магистър Николай Кисьов, студент в редовна форма на обучение от специалността "Национална сигурност и отбрана", е първенец на Випуск "Георги Стойков Раковски" 2021 - I-ва смяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във