Банкеръ Daily

Общество и политика

Черната кутия на падналия МиГ-29 е с нарушена херметизация

Информацията от черната кутия на рaзбилия се преди 2 седмици край Шабла Миг-29 все още не е разчетена, както се очакваше това да се случи вчера. Причината е нарушена херметизация на устройството и скъсан лентов кабел. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че военното министерство се е обърнало за съдействие към производителя на кутията от Украйна, който се очаква да подпомогне българските власти.

15 дни след катастрофата, кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата "Граф Игнатиево". Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени. Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9 юни.

По думите на министъра, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.

"Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов. Не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия", каза министър Панайотов пред БНТ. "Опасяваме се и че има части от платката, които са разхерметизирани и са с възможни проблеми", добави той.

Министърът на отбраната заяви, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри. "Губят ни се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във