Банкеръ Daily

Общество и политика

Черната кутия на МиГ-29 заминава за Русия

Изпращат черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 в Русия, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Причината – РСК-МиГ са предпочели снемането на данните да стане в тяхна лаборатория.

"Черната кутия с трима души  от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС, ще заминат при първа възможност когато се уредят формалностите. После ще чакаме резултат", обяви Панайотов пред медиите.

Устройството е частично повредено от водата, а лентовият му кабел беше скъсан.

Черната кутия престоя в Черно море 15 дни след катастрофата. Кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата "Граф Игнатиево". Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени. Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9 юни.

Днес с военен ритуал в авиобаза "Граф Игнатиево" бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев. 

Почит към един от най-добрите ни пилоти в авиобазата отдадоха и президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание "подполковник" и награден с орден "Свети Георги" за офицери Първа степен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във